Tentoonstellingen
Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Laat je meevoeren met de vele prachtige verhalen die zich in de loop der eeuwen in onze provincie hebben afgespeeld.
We vertellen deze verhalen in onze vaste tentoonstelling, met onder meer levensechte reconstructies van vroegere bewoners, en in tijdelijke tentoonstellingen. Van 29 juni 2024 tot en met 23 februari 2025 is de tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog’ te zien bij Huis van Hilde.
Lees meer over de tijdelijke tentoonstelling
Lees meer over de vaste tentoonstelling
Tijdelijke tentoonstelling Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall-bunkers sinds de oorlog
Te zien van 29-6-2024 tot en met 23-2-2025
Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen? Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met niet eerder getoond beeldmateriaal uit de historische collectie Provinciale Atlas Noord-Holland en archeologische objecten van recente opgravingen het naoorlogse gebruik van de bunkers zien.
Lees meer over de tentoonstelling
Vaste tentoonstelling
In de vaste tentoonstelling staat de mens centraal. Op basis van gevonden skeletten hebben we met behulp van de modernste technieken een aantal levensechte mensfiguren gereconstrueerd. Trots kijken ze je als bezoeker aan, deze inwoners van wat nu Noord-Holland is, mannen zowel als vrouwen.
In 2021 hebben we de vaste tentoonstelling. In een nieuwe vleugel vol met vondsten uit de 17e eeuw vertellen we het verhaal van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Je kunt onder meer een kanon, twee prachtige globes, een indrukwekkend scheepsmodel, mooie 17e-eeuwse zeehandelsvondsten en twee nieuwe mensfiguren zien in deze nieuwe vleugel. Daarnaast is ook de centrale film in het midden van de vaste tentoonstelling vernieuwd én is de unieke bronsschat van de Westfrisiaweg terug in onze vaste opstelling.
Mensfiguren
De meeste gereconstrueerde mensfiguren vind je in de grote tentoonstellingszaal van het Huis. Ze staan er opgesteld in een cirkel. Om de mensfiguren heen vind je veel grotere en kleinere vondsten: bekers, potten en sieraden, maar ook grote objecten als kano’s en zelfs stenen sarcofagen.
Via beeldschermen kun je als bezoeker alle relevante achtergrondinformatie zelf vinden. Uiteraard kun je ook een beroep doen op onze goed geïnformeerde suppoosten, die de Noord-Hollandse geschiedenis boeiend dichtbij weten te brengen. Een optimale ervaring van het Huis krijg je door een apart te boeken rondleiding. Een rondleiding beperkt zich overigens niet tot de grote zaal alleen. Er is namelijk meer permanent te zien en te beleven.
Offerpottenwand
Als je Huis van Hilde via de hoofdingang betreedt, sta je al snel oog in oog met een mensfiguur die een pot vasthoudt, alsof ze een offer brengt. Naast haar zie je een grote offerpottenwand. Deze wand geeft een indruk van het vele aardewerk dat eeuwenlang door de bewoners van Noord-Holland in poelen, moerassen en waterputten werd achtergelaten, mogelijk als offer. Een bijgaande film vertelt je meer over Holland als waterland.
Tribune met lakprofiel
De onder- en bovenverdieping van het Huis zijn met elkaar verbonden door een tribune. Vanaf de tribune heb je als bezoeker goed zicht op een bijzonder lakprofiel. Dit is een verticale plak van een kuilwand, gestoken bij de Kruisberg in Heemskerk. Duidelijk zijn de opeenvolgende bodemlagen te zien. Als je op de tribune plaatsneemt, vertelt een film je meer over het lakprofiel.