Huis van Hilde
NL EN DE
Overzicht Verhalen

Kinderspel als onderdeel van het dagelijks leven werd door onze zeventiende-eeuwse voorvaderen bijna vanzelfsprekend waargenomen. Er speelden immers altijd kinderen op straat omdat er heel veel kinderen waren. De kindersterfte was erg hoog en pas als je twintig jaar of daaromtrent was geworden kreeg je zicht op een langer leven. Kinderen waren ook symbolisch voor de onschuld en onbedorvenheid, die je op latere leeftijd verloor, hoewel kinderen ook werden gezien als miniatuur volwassenen. Hun kleding bijvoorbeeld was nauwelijks afwijkend van die van de ouders.

Ter leering ende vermaeck

De zeventiende eeuw is ook de periode van het afbeelden van werkelijk alle taferelen uit het dagelijks leven, van alle denkbare ambachten en, voor de welgestelden, boeken met kleurige platen over dieren en bloemen. Dit alles onder het motto: ‘ter leering ende vermaeck’. Het afbeelden van spelende kinderen op bijvoorbeeld de bekende wit-blauwe tegeltjes werd een heel gewoon verschijnsel. Hun plaats was echter niet prominent in de schouw, maar hoorde thuis op de plinten van de kamers en de keuken.

Loden snorrebot, 17e-18e eeuw, gevonden te Enkhuizen.
Loden snorrebot, 17e-18e eeuw, gevonden te Enkhuizen.

Teruggevonden tegels met kinderspelen

Bij het Muiderslot zijn bij restauratiewerkzaamheden vele tegeltjes gevonden met daarop afbeeldingen van spelende kinderen. Ze laten een scala aan bekende en niet meer bekende activiteiten van kinderen zien: hoepelen, knikkeren, bikkelen, beugelen, bokkie springen enz. Het Provinciaal Depot voor Archeologie te Wormer heeft een flink aantal van de genoemde tegels in zijn collectie. Soms is het lastig om te om bepalen welk spel werd bedoeld: gaat het hier nog om spel of loopt het uit op een gevecht?

Tegel gevonden in het Muiderslot, eind 17e eeuw.
Tegel gevonden in het Muiderslot, eind 17e eeuw.

Tevreden snorrende kinderen

Die waren te horen als er gespeeld werd met  ‘snorrebotten’, stukjes speelgoed die we nu niet meer kennen. Het zijn voorwerpen die, door rondslingeren of draaien met behulp van een stuk touw, een zoemend of snorrend geluid voortbrengen. Met een aantal verschillende snorrebotten (ook de metalen versie werd ‘snorrebot’ genoemd) kon je met elkaar een heel orkest vormen. Als je het goed beschouwt is het waarschijnlijk een van de oudste instrumenten op aarde. Ze worden dan ook over de gehele wereld gevonden en bij primitievere volken heel vaak nog gebruikt.

Snorrebot, 15e-16e eeuw, gevonden bij de ruïne van Brederode.
Snorrebot, 15e-16e eeuw, gevonden bij de ruïne van Brederode.

Frans Diederik

Dit verhaal maakt onderdeel uit van de campagne voor het nieuwe archeologiecentrum Het Huis van Hilde.

Bron: www.onh.nl

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet