Huis van Hilde
NL EN DE
Overzicht Verhalen

In 2009 werd in het Markermeer nabij Etersheim een sarcofaag (een stenen doodskist) op de waterbodem gevonden. Duikers en archeologen brachten de natuurstenen kist, inclusief het in twee├źn gebroken, prachtig versierde deksel boven water. De vondst zou anders een makkelijke prooi voor souvenirjagers en kwetsbaar voor beschadiging door buitenboordmotoren zijn. De media waren ter plaatse toen de twaalfde-eeuwse topvondst boven water werd gehaald en er gespeculeerd kon gaan worden over de vraag wat er nog meer op de bodem zou kunnen liggen: resten van het door de Zuiderzee verzwolgen Middeleeuwse dorp Etersheim. Ook potscherven en skeletresten kwamen naar boven, maar of het dorp verder nog intact aanwezig was zou een raadsel blijven.

Sarcofaag van Etersheim
Sarcofaag van Etersheim

Verdronken dorp

Etersheim is een dorp in de gemeente Edam-Volendam en kent een middeleeuwse naamgenoot die door diverse overstromingen in de golven van de Zuiderzee is opgegaan, met kerk en al. De inwoners hadden bij de zoveelste vloed het dorp al verlaten en waren binnendijks gaan wonen. Hier bouwden ze rond 1730 een nieuwe kerk. Hier is uiteindelijk het huidige Eterheim uit ontstaan. Of de resten van het verdronken middeleeuwse dorp nog bestaan, is een mysterie.

De sarcofaag werd tijdelijk tentoongesteld in de Grote Kerk van Oosthuizen en ligt nu in het archeologiecentrum Noord-Holland: ‘Huis van Hilde’.

Bron: www.onh.nl

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet