Huis van Hilde
NL EN DE
Overzicht Verhalen

In de duinen van Castricum werd in 2013 een skelet gevonden dat van een Russische grenadier bleek te zijn. Hij had een leren tas bij zich met een metalen plaat erop. Daaraan kon zijn nationaliteit worden ontleend. Hij sneuvelde waarschijnlijk op 6 oktober 1799 tijdens de Slag bij Castricum Deze slag vormde het keerpunt in de opmars van het Engels-Russische leger in Noord-Holland. Dit invasieleger landde op 27 augustus 1799 op de Noord-Hollandse kust tussen Callantsoog en Den helder om het Franse bezettingsleger te verjagen.

Bij het skelet van deze man lag een patroontas met een versierd, koperen schild. Dankzij het schild is een fragment van de tas behouden. De tas was gemaakt van stug leer. Bij de tas lag een onbeschadigde vuurkets, die gebruikt werd in musketten om deze te ontbranden. Wellicht bewaarde de soldaat deze vuursteen als reservekets in zijn patroontas.  Grenadiers staan bekend om hun mijterplaat. Dat zijn imposante, rijkversierde platen die bevestigd waren aan een mijter of pet.

tas van de Russische soldaat
tas van de Russische soldaat

In het graf zijn 45 knopen gevonden. Deze tinnen knopen waren bolvorming en typisch Russisch. De knopen waren vermoedelijk afkomstig van de uniformjas, beenwindsels en wellicht van een rugzak. Het is bekend dat de rugzakken veel knopen hadden. De knopen waren niet opgenaaid, maar bevestigd met lederen vetertjes. Fragmenten leer zaten nog aan enkele knopen vast. Er lagen twee opvallend grote knopen bij, ter grootte van een rijksdaalder. De herkomst van deze knopen is niet bekend.
De botten en vondsten zijn goed geconserveerd, maar lagen door kriskras door elkaar. Het is daarom waarschijnlijk dat de soldaat is herbegraven. Van het skelet zijn wervels overgebleven, maar ook lange botten en delen van de schedel en de kaak.

Bron: www.onh.nl

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet