Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Nieuwe tentoonstelling Van Viking tot Graaf van Holland werpt licht op het ontstaan van Holland in de vroege Middeleeuwen. Muntjes uit Bakkum voor het eerst te zien.

De aanwezigheid van Vikingen in de Europese kustgebieden is één van de heftigste onderwerpen uit onze vroege geschiedenis….. Ook in Nederland zijn ze geweest; dat weten we sinds de vondst van de Vikingschat van Wieringen in 1996. Maar wat is waar van de verhalen over plunderingen en verbrande dorpen? De nieuwe tentoonstelling in Huis van Hilde vertelt het verhaal.

Vikingen in het kustgebied

‘Van Viking tot Graaf van Holland’ werpt licht op het ontstaan van Holland in de vroege middeleeuwen. In de 9e eeuw was het Hollandse kustgebied uitgeleend aan Vikinghoofdmannen. Een lokale edelman vermoordde samen met zijn mannen de laatste Viking en werd de nieuwe baas van het kustgebied: de eerste van een lange reeks Hollandse graven!

Munten uit Bakkum

De tentoonstelling belicht met panelen, video’s en vondsten het leven van een aantal hoofdfiguren uit deze periode van onze geschiedenis. Er zijn vondsten uit de 9de en 10de eeuw te zien, zoals munten en aardewerk. Bijzonder zijn de vorige maand in Bakkum opgegraven munten, die nu voor het eerst voor publiek te zien zijn. Ze zijn door Vikingen geslagen, en vormen bewijs voor de aanwezigheid van Vikingen in Noord-Holland. Bekijk hier het filmpje over deze bijzondere muntvondsten:

In de tijd van de graven groeiden kleine dorpen uit tot welvarende steden. Het graafschap Holland functioneerde als centrum voor handel en macht. In de tentoonstelling maak je kennis met de opeenvolgende graven, en met boeren, ridders, monniken en koopmannen. Onder de archeologische vondsten uit die tijd o.a. zwaarden, dolken, een pelgrimsschelp, aardewerk en schoenen.

Extra’s bij de tentoonstelling

  • Lezingen in de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen…..’
  • Rondleidingen
  • Middeleeuws menu in Hildes Heerlykhyd
  • Kinderactiviteiten in schoolvakanties
  • t/m 11 februari 2018

 

De tentoonstelling is samengesteld door TGV Teksten en Presentaties

Deze tentoonstelling is oorspronkelijk georganiseerd door de gemeente Den Haag en de gemeente Vlaardingen, en is mede te danken aan een subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet