Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Nieuwe tentoonstelling werpt licht op Slag bij Castricum uit 1799 en onthult gezicht van gesneuvelde Russische soldaat uit die tijd.

NIEUWE tentoonstelling Vijand in het Zand: 1799, de Russen en de Engelsen vallen aan.

Het is een gek idee: in 1799 stampten tienduizenden Russische soldaten door de duinen van Noord-Holland. In die tijd trok een invasiemacht van 40.000 Russische en Engelse soldaten in Noord-Holland ten strijde tegen een Bataafs-Frans leger om de Hollandse vloot uit te schakelen en een einde te maken aan de Bataafse Republiek. Tijdens de diverse veldslagen sneuvelden vooral veel Russische soldaten. Een beslissende slag vond plaats bij Castricum op 6 oktober. Veel lichamen verdwenen onder het zand.
In de tentoonstelling wordt het verloop van de strijd toegelicht. Archeologische vondsten en prenten uit de Provinciale Atlas illustreren wat hier in de duinen plaats vond en wat het effect van de oorlog was op het leven in Noord-Holland. Te zien zijn persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen zoals knopen en emblemen, een mijterplaat van Russische afkomst, wapens waaronder een musket met bajonet en een sabel, koperen beslag van uitrustingen, medailles en geld uit 1799.

Spectaculair: kijk een soldaat in de ogen

Op 4 oktober onthult Huis van Hilde het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en zijn gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd. De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Brits-Russische invasie in 1799. Bij bloedige veldslagen, onder andere bij Castricum, lieten tienduizenden soldaten het leven. Nog altijd komen er menselijke resten en bezittingen uit het Noord-Hollandse duinzand te voorschijn. Zo ook een skelet dat in 2017 bij Bergen is opgegraven en nu voor het eerst te zien is, naast andere archeologische vondsten.

Ook bijzonder is de nieuwe vondst uit de duinen bij Bergen: het skelet van een Russische soldaat, met een stukje van zijn uniform.

Archeologische vondsten

Het verhaal van de invasie van 1799 wordt uitgebreid toegelicht; wie vocht nou tegen wie en waarom? Natuurlijk zijn er archeologische vondsten te zien, zoals persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen, wapens waaronder een musket met bajonet en sabels, emblemen van verschillende legeronderdelen, medailles en geld uit die tijd.

Extra’s en informatie Vijand in het Zand

  • 21 oktober: Hildes Verjaardag in 1799; viering in Napoleontische sfeer, op het Westerplein in Castricum
  • Programma vol leuke kinderactiviteiten in de herfst- en kerstvakantie
  • 18de- eeuws menu in museumcafé Hildes Heerlykhyd
  • Toepasselijke cadeautjes in de winkel
  • Lezingen in de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ (4 en 25 oktober)
  • Looptijd: 5 oktober 2018 t/m 31 maart 2019

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van

Provincie Noord-Holland

 

 

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet