Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Nieuwe tentoonstelling werpt licht op Slag bij Castricum uit 1799 en onthult gezicht van gesneuvelde Russische soldaat uit die tijd.

NIEUWE tentoonstelling Vijand in het Zand: 1799, de Russen en de Engelsen vallen aan.

Het is een gek idee: in 1799 stampten tienduizenden Russische soldaten door de duinen van Noord-Holland. Zij vormden samen met Britse troepen een gigantische invasiemacht, die op zijn hoogtepunt ruim 40.000 man telde!

De aanvallers leverden in een paar maanden diverse slagen tegen een Bataafs-Frans leger, om de Fransen te verdrijven en een einde te maken aan de Bataafse republiek. In Castricum werd de beslissende veldslag geleverd op 6 oktober. De Russen en Engelsen verloren de strijd, en vertrokken. De aanwezigheid van deze legers had grote gevolgen voor Noord-Holland.
Meer dan 5000 soldaten sneuvelden, raakten onder het zand en werden vergeten. Door het verstuiven van het duinzand komen ze zo nu en dan tevoorschijn; zo ook het skelet van de Russische soldaat die in de tentoonstelling te zien is.

Spectaculair: kijk een soldaat in de ogen

In de tentoonstelling komt de invasiemacht weer tot leven. Ronduit spectaculair is de gezichtsreconstructie van een van de gesneuvelde Russische soldaten, nu voor het eerst te zien! De soldaat kwam om bij de slag bij Castricum, zijn skelet is vlak bij Huis van Hilde ontdekt. Je kunt ‘de Rus’ na 200 jaar gewoon in de ogen kijken!

Ook bijzonder is de nieuwe vondst uit de duinen bij Bergen: het skelet van een Russische soldaat, met een stukje van zijn uniform.

Archeologische vondsten

Het verhaal van de invasie van 1799 wordt uitgebreid toegelicht; wie vocht nou tegen wie en waarom? Natuurlijk zijn er archeologische vondsten te zien, zoals persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen, wapens waaronder een musket met bajonet en sabels, emblemen van verschillende legeronderdelen, medailles en geld uit die tijd.

Extra’s en informatie Vijand in het Zand

  • 21 oktober: Hildes Verjaardag in 1799; viering in Napoleontische sfeer, op het Westerplein in Castricum
  • Programma vol leuke kinderactiviteiten in de herfst- en kerstvakantie
  • 18de- eeuws menu in museumcafé Hildes Heerlykhyd
  • Toepasselijke cadeautjes in de winkel
  • Lezingen in de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ (4 en 25 oktober)
  • Looptijd: 5 oktober 2018 t/m 31 maart 2019

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van

Provincie Noord-Holland

 

 

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet