Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

De tentoonstelling presenteert archeologische vondsten uit De Beemster en kaarten, prenten en tekeningen van de Provinciale Atlas Noord-Holland over dit gebied.

De nieuwe tentoonstelling ‘Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat’ is te zien vanaf 18 januari 2020 en toont de resultaten van archeologische opgravingen in De Beemster.

De Beemster spreekt tot de verbeelding. Ruim 400 jaar geleden is dit hele binnenmeer leeggepompt. Dit werd gedaan met 43 molens in slechts vijf jaar tijd: tussen 1607 en 1612. Na de introductie van stoomgemalen zijn de oorspronkelijke molens eind 19e eeuw gesloopt. Bij archeologische opgravingen langs de N244 is een droogpompmolen opgegraven. Ook werden er spullen gevonden van molenaars en hun families.

In de tentoonstelling komt de bezoeker erachter waarom de Beemster werd leeggepompt, hoe de techniek van de molens functioneerde en zijn er tal van gebruiksvoorwerpen te bezichtigen die door de molenaarsfamilies werden gebruikt en die in dit gebied werden gevonden. Ook zijn er prachtige prenten en tekeningen en afbeeldingen te bewonderen uit de Provinciale Atlas Noord-Holland.

De tentoonstelling is te bezichtigen in Huis van Hilde van 18 januari tot en met 13 april 2020.

Kom kijken en ontdek het allemaal in Huis van Hilde!

Speciaal voor kinderen

De tentoonstelling is goed toegankelijk voor kinderen. Molenaarsdochter Maartje neemt kinderen mee in het verhaal van de Beemster. Tijdens de voorjaarsvakantie  kunnen kinderen bovendien deelnemen aan speciale activiteiten rondom de Beemstermolen:

  • Verhalenverteller
  • Kindertheatervoorstelling ‘Hoe draait de molen?’
  • Speurtocht door de tentoonstelling

Provinciale Atlas

De tentoonstelling  is mogelijk gemaakt door de Provinciale Atlas Noord-Holland. De Atlas brengt het verleden van de provincie dichtbij via kaarten, prenten, tekeningen, foto’s en prentbriefkaarten. De collectie is te raadplegen via het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet