Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

In het hart van Huis van Hilde is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de archeologie en de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland. Je kunt er ontdekken hoe mensen vroeger leefden en hoe een archeoloog een heel mensenleven kan reconstrueren met wat er uit de grond komt.

Omdat de archeologische collectie van de provincie nooit eerder tentoongesteld is, vertellen de vondsten een volstrekt nieuw en bijna onbekend verhaal over het ontstaan van het delta- en kustlandschap van wat nu de noordelijke Randstad is en de deltametropool van Amsterdam. Zo ontstaat een nieuw beeld van de identiteit van dit deel van ons land.

Tentoonstelling met unieke reconstructies

In de tentoonstelling sta je letterlijk oog in oog met mensen uit het verleden wanneer je de 14 uitzonderlijke mensfiguren uit verschillende periodes ontmoet; Hilde uit Castricum, Cees de Steentijdman, de Alkmaarse vrouw Brecht, Willem en Hillegonda van Brederode en vele anderen. Archeologen groeven hun skeletten op uit de Noord-Hollandse bodem. Met forensische technieken zijn van een aantal de gezichten gereconstrueerd. De kleding is op originele wijze nagemaakt. Het resultaat is ongekend levensecht.

1000 archeologische vondsten

Meer dan duizend prachtige vondsten van de Prehistorie tot de Nieuwe Tijd illustreren de archeologische rijkdom van dit gebied. Sieraden, amuletten, wapens, gereedschap, maar ook kook- en eetgerei zijn gegroepeerd rond de mensfiguren waar ze bij horen. Er zijn ook topstukken, zoals de kano’s uit de Wieringermeer (3300 v.Chr.) en Uitgeest (600 v.Chr.), de vroegmiddeleeuwse waterput uit Uitgeest en stenen sarcofagen uit de 12de eeuw. Samen vertellen ze het verhaal van hoe mensen vroeger leefden in Noord-Holland.

Films en multimedia-presentaties brengen het landschap, de tijdsperiodes en de opgravingen in beeld. Vanuit de vaste tentoonstelling is er een doorkijkje naar het depot, waar nog eens 14.000 dozen met 2 miljoen archeologische vondsten worden bewaard.

De meeste films in de tentoonstelling hebben bovendien Nederlandse, Engelse en Duitse ondertiteling.

Voor kinderen

Kinderen kunnen in het ArcheoLab op ontdekkingstocht. Ga aan de slag met echte archeologische voorwerpen. Kruip in de huid van een archeoloog en leer hoe je een echte speurneus wordt.

 

Tentoonstelling KG
Vaste tentoonstelling - Huis van Hilde
Schedel Vronen K

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen
  • COMPLIMENTEN!!! Huis van Hilde is van zeer hoog niveau, zowel inhoudelijk als wat betreft presentatie en inrichting. Kees Knijnenberg uit Alkmaar
  • Mooie tentoonstelling in een mooi gebouw! Ria en Cees uit Groningen
  • Ik vond het heel leuk, net een geschiedenisles in 3D! Eva, 10 jaar

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet