Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

De nieuwe vondst van de maand over de geschiedenis van thee en theepotten

Thee wordt nu, naast koffie, veel gedronken als een warme drank: maar waar komt het eigenlijk vandaan? De nieuwe vondst van de maand belicht de geschiedenis van thee.

Legendes in China

De oorsprong van thee ligt in China. Er bestaan verschillende legendes over hoe men voor het eerst thee is gaan drinken. Zo bestaat er bijvoorbeeld een Chinese legende uit 5000 v.Chr. waar er bladeren van een theestruik in een pan heet water belandden en een prettige geur verspreidde. Een boeddhistische legende vertelt echter dat de theeblaadjes zouden zijn ontstaan uit de oogleden van Bodhidharma, een Indiase monnik die rond 500 na Chr. het Zenboeddhisme introduceerde in China.

Thee in Nederland

Vanaf 1610 werden de eerste ladingen met thee naar Europa gebracht door de Nederlandse vloot. Nadat het eerst voornamelijk als geneesmiddel werd gebruikt, ging men thee aan het einde van de 17de eeuw ook nuttigen als drank. In het begin werd het vooral gedronken door welgestelde mensen, meestal vrouwen. Dit veranderde toen de lagere klassen zich de drank ook kon veroorloven. Hierdoor werd het werd drinken van thee ‘minder elitair’. De hogere klasse ging hierdoor zoeken naar speciale of exclusievere thee, om zich alsnog boven het ‘gewone volk’ te plaatsen.

Theepotten

Toen de eerste vrachten met thee naar Europa kwamen, werden er ook theepotten meegebracht. Dit was noodzakelijk omdat het namaken van deze potten nog niet zo makkelijk bleek. De theepotten uit China waren namelijk van porselein, een materiaalsoort dat een zeer gecompliceerd productieproces heeft. Na bijna honderd jaar werden er ook theepotten in Europa zelf gemaakt. In de 18de eeuw zorgde dat voor allerlei theepotten van allerlei soorten en maten: de een heftiger versierd dan de ander.

Speciale actie op Moederdag

Kom op Moederdag naar Hildes Heerlykhyd en geniet van een lekker gratis kopje thee (of koffie voor de liefhebbers).

De Vondst van de Maand is zonder entreebewijs te zien in Hildes Heerlykhyd.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet