Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Vondst van de Maand; scheepvaart als decoratiethema.

In de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde staat decoratie met het thema ‘scheepvaart’ centraal. Gepresenteerd worden enkele fraaie wandtegels uit de 17de eeuw. Ook zijn er enkele objecten met schepen er op gegraveerd, waaronder een fraaie, ovale tabaksdoos uit 1600. Rond deze tijd had de scheepvaart een prominente rol in de maatschappij. Het thema ‘scheepvaart’ leende zich goed voor decoratie en afbeeldingen op wandtegels in huizen en gebouwen.

De scheepvaart bloeide op in de late 16de eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vooral in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werden op grote schaal allerlei specerijen en andere handelsgoederen over de wereldzeeën naar Nederland vervoerd. Dankzij de scheepvaart groeide de macht, welvaart en cultuur in de Nederlanden. Veel mensen profiteerden hiervan, niet alleen zeelieden, maar ook timmermannen, handelaren en kaartenmakers. Schepen werden toen ook veel afgebeeld op munten, tegels en andere objecten: een decoratief thema dat door de eeuwen heen populair is gebleven.

Vondst van de Maand

In de Vondst van de Maand vitrine worden actuele onderwerpen belicht, of thema’s die een relatie hebben met een activiteit of een tentoonstelling in Huis van Hilde. Dit thema laten we zien omdat we in de voorjaarsvakantie een digitaal scherm presenteren met informatie over de duikvondsten van Texel. Voor meer informatie over die presentatie, klik hier.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet