Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

De Reformatie centraal in nieuwe Vondst van de Maand

De nieuwe Vondst van de Maand in Huis van Hilde presenteert archeologische vondsten uit de periode van De Reformatie. Brokstukken uit de Beeldenstorm, heiligenbeeldjes, pelgrimsinsignes, een pauselijke zegel en een monniksbeker illustreren het verzet tegen machtsmisbruik van de geestelijkheid. Op tweede paasdag is er bovendien van alles te doen in het archeologiecentrum.

In de Vondst van de Maand-vitrine liggen archeologische vondsten die met het rooms-katholieke geloof en de Reformatie te maken hebben. In de 16de eeuw groeide het verzet tegen de katholieke kerk, wat o.a. in 1566 leidde tot de Beeldenstorm: kerken en kloosters worden geplunderd en interieurs vernietigd. In de vitrine prijken brokstukken uit die Beeldenstorm, een heiligenbeeldje, pelgrimsinsignes, een pauselijke zegel, een reliekschrijn en een monstrans. Een beproefde manier om kritiek te uiten was satire; op gebruiksvoorwerpen zoals monniksbekers werd de geestelijkheid bespot. Zo’n zeldzame monniksbeker is ook te zien in Huis van Hilde.

Monniksbeker, vindplaats Ruine van Brederode

 

 

 

 

 

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet