Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Inheems en Romeins aardewerk uit Uitgeest, Castricum en Velsen.

Aardewerk in de Romeinse tijd in de Vondst van de Maand vitrine.

In de Nieuwe Vondst van de Maand vitrine is een mooie verscheidenheid aan zowel inheems aardewerk als Romeins importaardewerk te zien uit. Ook liggen er enkele versierde en beschilderde scherven, afkomstig van kommetjes waar resten van make-up in zijn aangetroffen.  De vondsten zijn afkomstig uit onder andere Uitgeest, Velsen en Castricum.

Vanaf de 1ste eeuw v.Chr. komt er contact tussen de Romeinen en de inheemse bevolking in Nederland. Na de slag bij het Teutoburgerwoud in het jaar 9 blijven de Romeinse troepen definitief achter de Rijn. Deze grens wordt ook wel de Limes genoemd. De Romeinen waren, buiten twee forten in Velsen, niet veel te vinden in Noord-Holland.

Vondst van de Maand

Een lange tijd bestond het aardewerk in Nederland uit handgevormd inheems materiaal. Het werd werd zo gebakken dat het aan de binnenkant bros bleef en een gevlamd oppervlak kreeg. Langzamerhand werd ook het Romeinse importaardewerk naast het inheemse aardwerk gebruikt. Dit was sterker, maar had een dunnere wand, doordat het op een draaischijf was gemaakt.

In Noord-Holland is er Romeins importaardewerk bijna alleen aangetroffen in Velsen, waar twee Romeinse forten waren gelokaliseerd in de 1ste eeuw na Chr. Het inheemse aardewerk is hier tot ongeveer in de 4de eeuw na Chr. geproduceerd.

Vondst van de Maand

In de Vondst van de Maand vitrine worden actuele onderwerpen belicht, of thema’s die een relatie hebben met een activiteit of een tentoonstelling in Huis van Hilde. Dit aardewerk laten we zien omdat we in de herfstvakantie een ArcheoHotspot in huis hebben. We gaan dan ook met echte scherven aan de slag en kijken wat je er aan kunt aflezen en hoe je de oorspronkelijke vorm van de pot of schaal kunt herleiden uit de scherf bijvoorbeeld. Voor meer informatie over de nieuwe ArcheoHotspot klik hier.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet