Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Een nieuwe mensfiguur voor Huis van Hilde: Drechtjes gezicht werd op grond van haar schedel gereconstrueerd. Ze werd ontdekt tijdens de opgravingen langs de N23 Westfrisiaweg.

25 februari t/26 juni 2016: Blik op de Bronstijd; West-Friesland door de ogen van Drechtje

Tijdens opgravingen bij de N23 Westfrisiaweg ontdekten archeologen het skelet van een jonge vrouw uit de Bronstijd. Ze noemden haar Drechtje, omdat ze in de gemeente Drechterland gevonden werd. Ze is 3500 jaar geleden begraven, liggend op haar rug, met de handen voor de borst gevouwen. Drechtje was vermoedelijk tussen de 20 en de 24 jaar oud toen ze stierf. We weten dat ze 1.60 meter lang was en schoenmaat 36 had. Archeologen hebben nog niet kunnen verklaren waarom Drechtje zo vroeg overleed. Haar skelet vertoont geen sporen van verwondingen of ziektes.

Drechtje

 

 

 

 

Hoewel Drechtjes dood voorlopig nog een raadsel is, weten archeologen wel al veel over haar dagelijks leven en haar uiterlijk.Op basis van haar schedel is een gezichtsreconstructie gemaakt. In de tentoonstelling ontdek je het verhaal van de opgraving, de reconstructie van haar gezicht en aspecten van het leven in de Bronstijd. Drechtje komt in Huis van Hilde tot leven. Ze draagt kleding en attributen uit de Bronstijd en krijgt als nieuwe mensfiguur een plek in het archeologiecentrum.  Ontdek het zelf en kom oog in oog te staan met deze vrouw uit de Bronstijd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hier zie je hoe Drechtje er halverwege de reconstructie van haar gezicht uit zag.

Rond de tentoonstelling worden tal van activiteiten georganiseerd.

Voorjaarsvakantie, 26 februari t/m 6 maart 2016

Dagelijks kinderactiviteiten, waaronder ‘maak je eigen Bronstijd-brilfibula’ en voorleessessie van kinderboekenschrijfster Linda Dielemans uit haar nieuwste boek ‘Geestenkrijger’, dat zich afspeelt in de Bronstijd.Voor het programma, klik hier.

Hilde’s Lezingen

Huis van Hilde presenteert een serie bijzondere lezingen met de archeologie van Noord-Holland als rode draad. De eerste drie lezingen zijn thematisch gekoppeld aan Blik op de Bronstijd. 

  • Woensdag 9 maart 2016, Maja d’Hollosy (archeoloog/fysisch antropoloog Skullpting): De reconstructie van Drechtje.
  • Woensdag 6 april 2016, Wilko van Zijverden (fysisch geograaf/prehistoricus): De stormvloed van 1742 v.Chr. en het ontstaan van West-Friesland.
  • Woensdag 11 mei 2016, Wouter Roessingh (archeoloog/promovendus): Archeologische opgravingen in het tracé van de N23-Westfrisiaweg en de vondst van Drechtje.

Klik hier voor het volledige programma.

Het archeologisch onderzoek aan de N23 Westfrisiaweg vond plaats voor de start van de werkzaamheden aan het toekomstig tracé en is in de zomer van 2015 afgerond. Met dit onderzoek zorgt de provincie Noord-Holland ervoor dat belangrijke archeologische vindplaatsen niet verloren gaan als gevolg van de werkzaamheden.

West-Friesland is internationaal bekend vanwege de vele honderden hoogwaardige vindplaatsen uit de Bronstijd. De Universiteit van Leiden voert onderzoek uit naar deze periode in West-Friesland in het project ‘Farmers of the Coast’, waarbij oude gegevens worden gecombineerd met nieuwe vondsten en inzichten.

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet