Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Nieuwe tentoonstelling over het wel en wee van Willem en Hillegonda van Brederode

Tentoonstelling over waarheid en mythe rond Willem en Hillegonda van Brederode.

Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne staan prachtig uitgedost in Huis van Hilde. Hun skeletten liggen er stil naast. Wie waren deze leden van de adellijke familie Van Brederodes eigenlijk? De tentoonstelling belicht wat we weten en vooral ook wat we niet weten. Heeft Willem, een van de belangrijkste ridders in de 13de eeuw, Kasteel Brederode bewoond? Wat vertelt hun graf ons en welke informatie heeft skeletonderzoek opgeleverd? Wie waren de kinderen in het graf? De tentoonstelling toetst de romantische overlevering aan archeologisch bewijs en presenteert vondsten die het kasteelleven in die tijd illustreren.

Geschiedenis

De familie speelde tot in de 17de eeuw een bijzondere rol in de Nederlandse geschiedenis. Bekend is dat Willem van Brederode (1226-1285) in 1248 met Willem II van Holland mee op veldtocht tegen opstandelingen in het Ruhrgebied ging, en dat hij in 1256 ten strijde trok tegen de West-Friezen. De vraag is echter of we meer van zijn persoonlijke geschiedenis kunnen reconstrueren. De weinige archeologische vondsten geven geen goed beeld; bovendien doen er tal van romantische verhalen de ronde over de Van Brederodes.

De Ruïne van Brederode

Waren Willem en Hillegonda wel de eerste bewoners van het Kasteel Brederode? Wat vertellen de archeologische vondsten ons hierover? Van een adellijke familie verwacht je luxe objecten te vinden, maar zijn die er ook? De tentoonstelling laat aan de hand van vondsten zien hoe het er op het kasteel aan toe ging. Zo is er eet- en drinkgerei uit die tijd en een deel van een mozaïekvloer uit een van de kasteelruimten. De stamboom van de familie Van Brederode, geïllustreerd met afbeeldingen van munten, brengt de familie tot leven.

Persfoto 9 Steengoed, foto Kees Zwaan, BrederodetentoonstellingPersfoto 6 Mysterie Brederode, reconstructie tekening van grafzerk, Brederode graf

Skeletonderzoek

Opmerkelijk was de vondst, in 1967 tijdens een opgraving bij de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid, van de voormalige Brederodekapel met daarin vele graven. Daar werd ook een fraai versierde grafzerk met de afbeelding van een ridder en zijn vrouw aangetroffen. Daaronder bevonden zich twee bakstenen graven met de skeletten van Willem en Hillegonda. Deze vondst heeft veel informatie opgeleverd, maar ook weer vragen opgeroepen. Hillegonda is naar alle waarschijnlijkheid een natuurlijke dood gestorven op 72-jarige leeftijd. Maar wat voor leed viel Willem, die op 49-jarige leeftijd overleed, ten deel? En wat doen de skeletresten van kinderen in dat graf?

Persfoto 2 Mysterie Brederode, de gezichtsreconstructie van Hildegonda, foto J.Roefstra SHA

Extra’s

  • Gratis brochure
  • Hildes Lezingen over de Van Brederodes (7 en 28 september, 2 en 30 november)
  • Films, o.a. over de gezichtsreconstructies van Willem en Hillegonda van Brederode
  • Kinderactiviteiten
  • Brederode-menu in Hildes Heerlykhyd
  • Leuke souvenirs in de winkel

Persfoto 7 Willem van Brederode in Huis van HildePersfoto 8 Hillegonda van Brederode in Huis van Hilde

De tentoonstelling sluit aan bij het Brederodejaar 2016, waarin tal van instellingen en verenigingen activiteiten en presentaties rond deze familie organiseren en bundelen.

Met steun van

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet