Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Prachtige schelpen en andere bijzondere vondsten van archeologisch onderzoek naar Kasteel Kostverloren in Amstelveen

De nieuwe Vondst van de Maand gaat over buitenplaats Kostverloren. In Amstelveen wordt rond 1425 een klein kasteel neergezet: Kostverloren genoemd. Het kasteel krijgt vanaf 1610 internationale bekendheid als het verschijnt op prenten, tekeningen en schilderijen van Rembrandt, Ruisdael, Beerstraten en Hobbema. Het gebouw wordt niet lang daarna door brand verwoest. Er wordt een nieuw huis gebouwd in classicistische stijl en de tuin wordt opnieuw ingericht. In 1822 wordt dat huis gesloopt, maar in 1994 koopt een aannemer het terrein om het kasteel alsnog te herbouwen, waarvoor archeologisch onderzoek nodig is.

De vondsten van het archeologisch onderzoek van deze buitenplaats liggen nu in de Vondst van de Maand vitrine. Er zijn prachtige schelpen, bergkristal en koralen te zien; de bewoners pronkten namelijk met een in Italiaanse stijl aangelegde tuin met waterbassins en een grot die met koraal, kristal en exotische schelpen was versierd. De schelpen komen overal vandaan, van de Caraïben maar ook van de westkust van Afrika en Brazilië.

Minke Wagenaar, landgoed Rosendael

Informatie

  • Vondst van de Maand Kasteel Kostverloren
  • In museumcafé Hildes Heerlykhyd, gratis toegankelijk
  • Publicatie “Kostverloren” (rapport van de opgraving), te koop in de museumwinkel

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet