Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog in Vondst van de Maand

In de Vondst van de Maand-vitrine liggen enkele archeologische vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. In het depot van het archeologiecentrum worden immers ook voorwerpen uit die tijd bewaard. De persoonlijke bezittingen van burgers en soldaten, zoals een carbidlamp, een sigarettendoos, muntgeld en knopen, zijn de stille getuigen van het dagelijks leven in oorlogstijd in Noord-Holland. Foto’s illustreren onder meer de bevrijding van Castricum en Egmond.

De vondsten zijn divers en indrukwekkend in hun eenvoud, en ze vertellen iets over de herkomst van hun vroegere eigenaren. Zo is er een koperen sigarettendoos die toebehoorde aan een bemanningslid van een Engels vliegtuig dat, volgeladen met munitie op weg naar Duitsland, op 8 september 1944 tijdens noodweer crashte, neerstortte en ontplofte in het Oosterveld in Limmen. Allerlei kleine voorwerpen, zoals een vork uit de Verenigde Staten en een messing knoop uit Canada, duiden op de herkomst van de toenmalige gebruikers: de geallieerden die in Nederland vochten tegen de Duitse bezetter.

carbidlampje voor web

Er zijn ook vondsten te zien uit het dagelijks leven in die tijd, zoals zinken, koperen en zilveren centen, knopen, een carbidlamp en fraai gedecoreerde messing rijwiel belastingplaatjes uit Grootebroek en Weesp; een bewijs dat de eigenaar belasting had betaald voor het gebruik van zijn fiets.

 

 

 

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet