Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

De mooiste mantelspelden als Vondst van de Maand.

Deze maand ligt de Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde vol met fibulae, de mooi versierde kledingspelden uit vroeger tijden. Fibulae zijn eeuwenlang gebruikt om kleding mee vast te spelden. De stof van toga’s of mantels werd zo op de goede plaats gehouden. De spelden waren vaak mooi versierd en een statussymbool voor de drager.

Fibula

Fibula

In de vitrine is een selectie van de mooiste spelden te zien. De mantelspelden zijn niet alleen verschillend in datering, maar ook in materiaal, stijl, grootte en herkomst. Het gebruikte materiaal en de stijl zeggen iets over de tijd waaruit ze stammen. Er waren veel vaardigheden nodig om mooie en kwalitatief goede spelden te maken. Met een mantelspeld kon de drager ook status, macht en rijkdom tonen.

Nieuw in de winkel

Onlangs verscheen een standaardwerk over kledingspelden uit Nederlandse bodem, dat in de winkel van Huis van Hilde te koop is. ‘Fibulae uit de Lage Landen’, van de hand van Stijn Heeren en Lourens van der Feijst, biedt beschrijvingen en typologie van een groot aantal prehistorische, Romeinse en middeleeuwse fibulae; met duiding van materiaal, decoratie en gebruik. Bijzonder is dat niet alleen museumcollecties en materiaal uit opgravingen zijn bestudeerd, maar ook verzamelingen van particulieren.

17021584_1822158081356413_8084352273475039360_n

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet