Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

De welvaart in de Gouden Eeuw zorgde ervoor dat luxe gebruiksvoorwerpen naar Nederland kwamen.

Vanaf 20 november 2015 kun je in de Vondst van de Maand-vitrine vondsten uit verre landen te zien. Ze vonden in de Gouden Eeuw als gevolg van de overzeese wereldhandel hun weg naar de Nederlandse Republiek. Gepresenteerd worden onder meer fraaie voorbeelden van Faience en Marmarezata-aardewerk uit Zuid-Europa, Chinees porselein en steengoed, en het in Nederland zeer zeldzame Millefiori-glas.

Handel en innovaties op het gebied van landbouw, visserij, scheepvaart, industrie en nijverheid droegen in de 17e eeuw bij aan een groeiende welvaart. Het was een bloeitijd voor Nederland doordat er grote economische ontwikkeling plaatsvond. Dat zorgde voor een groeiende welvaart in de samenleving, zowel voor de hogere klasse als voor een groeiende middenklasse. Luxe gebruiksvoorwerpen zijn daar het tastbare bewijs van. De overzeese wereldhandel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) droeg bij aan de komst van producten van over de hele wereld: koffie, thee, nootmuskaat, peper, zijde, de kokosnoot en exotische schelpen. Door de stijgende welvaart werd het voor Nederlanders mogelijk luxe gebruiksvoorwerpen uit verre landen aan te schaffen. Vondsten uit verschillende plaatsen in Noord-Holland geven een beeld van het materiaal en het soort luxe-goederen dat werd geïmporteerd.

afbeelding 1 VvdM

Altaarvaas, voor meer informatie klik hier

 

afbeelding 4 VvdM

Millefiori glas, voor meer informatie klik hier

 

afbeelding 3 VvdM

Ivoren vlooienkam, voor meer informatie klik hier

 

afbeelding 2 VvdM

Porseleinen kom, voor meer informatie klik hier

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet