Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Een spannende tentoonstelling over forensische technieken in de archeologie.

Met resultaten skeletonderzoek Bataafse soldaten uit Noord-Holland

De nieuwe tentoonstelling ‘Cold Cases’ belicht het gebruik van forensische technieken in de archeologie. De bezoeker gaat zelf op onderzoek uit; en kleine speurders doen dat natuurlijk in een witte jas. Forensische technieken, skeletonderzoek en DNA- of isotopen-onderzoek levert archeologen veel extra informatie. Dat blijkt ook uit onderzoek naar de skeletten van Bataafse soldaten uit 1799, gevonden in Noord-Holland. De resultaten worden voor het eerst in Huis van Hilde gepresenteerd.

De vondst van een skelet spreekt altijd tot de verbeelding en roept veel vragen op; hoe heeft deze persoon geleefd en hoe is hij of zij gestorven? Hoe zie je eigenlijk het verschil tussen een mannen- en vrouwenskelet? Archeologen zoeken ook antwoorden op deze vragen, en maken daarbij soms gebruik van DNA- of isotopenonderzoek. Die technieken zijn bij publiek bekend van politieonderzoeken in tv-series zoals ‘Crime Scene Investigation’ en ‘Bones’.

Bataafse soldaten

De skeletten van Bataafse soldaten uit 1799, gevonden in Calantsoog, Julianadorp en Castricum, zijn een goed voorbeeld. Fysisch antropologisch onderzoek bracht de zware verwondingen van de soldaten in beeld en maakte een reconstructie van de gebeurtenissen mogelijk. De resultaten worden voor het eerst in Huis van Hilde gepresenteerd. Ook wordt het onderzoek naar de skeletresten van de Slag bij Vronen uit 1297 belicht.

Bekijk hier de film over de vondst van de Bataafse soldaat in Calantsoog.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling is een programma met rondleidingen, lezingen en Cold Cases-lekkernijen in Hildes Heerlykhyd. In de meivakantie kunnen kinderen naar hartenlust meespeuren: er is een ‘bottentour’, een spannend Cluedo-spel en er zijn speurroutes door de tentoonstelling. De reizende tentoonstelling Cold Cases is van 22 april t/m 15 oktober 2017 in Castricum, waar de expositie met bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds tot stand kwam.

15-07-2012 Lisette Kootker, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Vrije Universiteit onderzoekt tanden en kogels massagraf Alkmaar, Beleg van Alkmaar 1573 © Ruben Schipper Fotografie

© Ruben Schipper Fotografie

  Extra’s Cold Cases

  • Rondleidingen
  • Cold Cases-lekkernijen in Hildes Heerlykhyd
  • Hildes Lezingen

Voor kids

  • Bottentour
  • Spannend Cluedo spel
  • Speurroutes door de tentoonstelling

Bekijk hier de vlog van Anouk Veldman, locatiemanager in Huis van Hilde.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door:

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet