Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Vanaf 19 april is in Huis van Hilde de nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ te zien, met topvondsten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit.

Nieuw: familietentoonstelling over schatten uit de Bronstijd

Vanaf 19 april is in Huis van Hilde de bijzondere familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ te zien. Gepresenteerd worden de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die voorafging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten zijn voor het eerst bijeen, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik. Met een spectaculaire virtual reality-tour kijken bezoekers letterlijk rond in de bronstijd, waar ze worden rondgeleid door het meisje Julia.

In de tentoonstelling zijn alle topvondsten die archeologen aantroffen bij de aanleg van de Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen bijeen gebracht. Maar liefst 25 hectare land in West-Friesland werd onderzocht. Dat leverde een schat aan informatie op over de bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden. En een enorme hoeveelheid vondsten waaronder 35.000 dierenbotten, 12.000 scherven, 70 huizen, vijf skeletten en drie grafheuvels.

Spectaculair is de inmiddels befaamde Bronsschat van Medemblik, in 2015 uitgeroepen tot Vondst van het Jaar. Vijftien prachtig versierde kostbaarheden, waaronder bronzen armbanden en zeer grote mantelspelden, zijn gerestaureerd en in hun volle glorie te bewonderen. Een deel van de sierobjecten zijn afkomstig uit Scandinavië. De schat was achtergelaten in een greppel, misschien wel bij een bijzonder ritueel. Er zijn ook andere bijzondere vondsten te zien, zoals een peddel en een plankladder van hout, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van een eland en een tuimelaar.

Bronsschat!

De Bronsschat van Medemblik, dé topvondst van dit gebied en Vondst van het Jaar in 2015, is in zijn volle glorie te bewonderen. Vijftien prachtige voorwerpen, waaronder bronzen armbanden en mantelspelden en een hanger prijken in de vitrine. De kostbaarheden waren achtergelaten in een greppel, misschien wel bij een bijzonder ritueel.

De Bronsschat van Medemblik

 

VR-tour door de Bronstijd

Ronduit spectaculair is de virtual reality-tour door de bronstijd! De kijker maakt kennis met Julia, een meisje van zestien jaar die in de film vertelt over haar leven in de bronstijd. Het skelet van Julia is tijdens de opgravingen in Bovenkarspel gevonden; ze stierf jong en is samen met een jongeman begraven. Haar gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd en ze is in de tentoonstelling in vol ornaat te bewonderen.

 

 

 

 

 

 

Activiteitenprogramma voor groot en klein

Voor kinderen is de tentoonstelling een belevenis; er is een interactieve hoek met spellen en je kunt een replica van de bronsschat opspelden of een speurtocht doen. Groot en klein kan met echt materiaal van een opgraving aan de slag in de ArcheoHotspot. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek, een lezingenprogramma en tal van activiteiten in de mei- en zomervakantie.

Informatie

 • Liefs van Julia; Schatten uit de Bronstijd van Noord-Holland
 • 19 april t/m 15 september 2019
 • Virtual reality-tour door de Bronstijd
 • Interactieve speelhoek voor kinderen
 • Speciaal menu in Hildes heerlykhyd
 • Lunchlezingen
 • Symposium
 • Boek ‘Landschap vol Leven’, 24×28 cm, gard cover, 200 pag. full colour, te koop in Huis van Hilde
 • Kinderprogramma in de meivakantie en zomervakantie
 • Avondlezingen betrokken archeologen (4/04, 2/05)
 • Lunchlezingen auteur ‘Landschap vol Leven’(22/04, 1/9, 15/9)

Provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van de tentoonstelling

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet