Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Vanaf 19 april is in Huis van Hilde de nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ te zien, met topvondsten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit.

Nieuw: familietentoonstelling over schatten uit de Bronstijd

‘Liefs van Julia’ presenteert de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit (2013-2017). Spectaculaire vondsten, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst te zien. Met de spectaculaire virtual reality-tour neem je letterlijk een kijkje in de Bronstijd!

Grootste archeologische opgraving ooit
Bij de aanleg van de Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen is door archeologen in opdracht van de provincie Noord-Holland maar liefst 25 hectare land onderzocht. Dat leverde een schat aan informatie op over de Bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden; 70 huizen, vijf skeletten en drie grafheuvels werden ontdekt, en enorm veel vondsten waaronder wel 35.000 dierenbotten en bijna 12.000 scherven. De meest bijzondere vondsten zijn nu te zien, zoals een peddel en een plankladder van hout uit de Midden-Bronstijd, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van onder meer een eland, een tuimelaar en een beer.

Bronsschat!

De Bronsschat van Medemblik, dé topvondst van dit gebied en Vondst van het Jaar in 2015, is in zijn volle glorie te bewonderen. Vijftien prachtige voorwerpen, waaronder bronzen armbanden en mantelspelden en een hanger prijken in de vitrine. De kostbaarheden waren achtergelaten in een greppel, misschien wel bij een bijzonder ritueel.

De Bronsschat van Medemblik

 

Kijk rond in de Bronstijd
Spectaculair is de virtual reality door de Bronstijd, midden in Huis van Hilde! Je maakt kennis met Julia, een meisje van 16 jaar uit die tijd. Haar skelet is gevonden in Bovenkarspel, waar ze samen met een jonge man begraven lag. Ze zijn beide jong gestorven; het moet een treurig verhaal zijn geweest. In de VR-tour vertelt ze over haar leven. Julia’s gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd; je ontmoet haar ook echt in de tentoonstelling.

 

 

 

 

 

 

Kinderen doen mee!
Voor kinderen is er van alles te beleven in de kinderhoek met spellen en opdrachtjes. Er zijn voorwerpen de je kunt aanraken, je kunt een replica van de bronsschat opspelden of een speurtocht doen; hoe spannend is dat!

Informatie

  • Liefs van Julia; Schatten uit de Bronstijd van Noord-Holland
  • 19 april t/m 15 september 2019
  • Virtual reality-tour door de Bronstijd
  • Interactieve speelhoek voor kinderen
  • Speciaal menu in Hildes heerlykhyd
  • Lunchlezingen
  • Symposium
  • Boek ‘Landschap vol Leven’, 24×28 cm, gard cover, 200 pag. full colour, te koop in Huis van Hilde
  • Kinderprogramma in de meivakantie en zomervakantie
  • Speciaal winkelassortiment

Provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van de tentoonstelling

Lees de verhalen

Ontdek alles over de geschiedenis en archeologie van Noord-Holland

Lees de verhalen

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet