Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Op zoek naar ridders en kastelen

Het weekend van de Nationale Archeologie Dagen staat dit jaar bij Huis van Hilde in het teken van de opening van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling: Op zoek naar Ridders en Kastelen…

De tentoonstelling is vanaf 12 oktober voor het eerst voor publiek te zien. Naast de verschillende archeologische activiteiten tijdens de tentoonstelling, zijn er ook publiekslezingen, een speurtocht voor kinderen en zijn er verschillende speelkastelen. De tentoonstelling loopt tot en met 5 januari 2020.

Ridders in Huis van Hilde

Op 20 oktober 2019 vieren wij Hildes Verjaardag met een ridderspektakel! Ontmoet echte ridders op Hildes Verjaardag en leer alles over ‘hun’ kasteel in de tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en Kastelen…’. In de tentoonstelling laten vier ridders hun favoriete voorwerpen zien. Ons mensfiguur Willem van Brederode ontvangt je bij de poort.

Vanaf de opening zijn er van de verschillende ridders verzamelstickers te verzamelen. Verzamel jij ze allemaal?

Landschap van de verdwenen kastelen

Noord-Holland staat bekend als het landschap van de verdwenen kastelen. Vanaf het jaar 900 zijn in Noord-Holland veel kastelen gebouwd. Maar de meeste werden in de middeleeuwen weer verwoest. Veel van die zwaar beschadigde kastelen zijn in de eeuwen erna helemaal uit het landschap verdwenen, maar de sporen zijn nog altijd in de grond te vinden. In de tentoonstelling staan vier verdwenen kastelen centraal die ooit in de buurt van Castricum en Alkmaar stonden. Uit ieder kasteel worden de topvondsten getoond.

Op zoek naar kastelen

Maar wat is nu eigenlijk een kasteel? hoe sporen archeologen restanten van deze kastelen op? en waar stonden die kastelen?   Archeologen gebruiken hiervoor de nieuwste technieken, ze doen uitgebreid geofysisch onderzoek en gaan aan de slag met grondradars en magnetometers.

Nabij Alkmaar, in de Oudorperpolder loopt zo’n onderzoeksproject, waarbij veel spectaculaire en zelfs onverwachte bevindingen worden gedaan.  Ook die zijn vanaf oktober te zien in de nieuwe tentoonstelling.

Opening en events

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend in het weekend van de Nationale Archeologie Dagen (NAD). Het wordt een echte belevenis voor kinderen en volwassenen. Tijdens de NAD en in de herfstvakantie worden er tal van activiteiten georganiseerd. Gedurende de tentoonstelling loopt er een lezingenreeks. Leer alles over de verdwenen kastelen en hoe ze terug te vinden!

Genoeg geleerd over ridders en kastelen? Bezoek dan ons museumcafé Hildes Heerlykhyd en kom spelen in het speelkasteel!

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet