Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Archeologen vonden uniek 2800 jaar oude bronsschat van vijftien bronzen voorwerpen en een vuurstenen sikkel bij de Westfrisiaweg dit jaar. Van 16 t/m 26 oktober kan iedereen deze ‘Bronsschat van de Westfrisiaweg’ zien in Huis van Hilde. Voor bezoekers is er een gratis HvH_Bronsvondst Brochure over de schat, zolang de voorraad strekt.

Tijdens de opening van de Nationale Archeologiedagen is deze uitzonderlijke archeologische vondst onthuld. De schat is in januari 2015 ontdekt tijdens opgravingen bij de Westfrisiaweg (N23).

Topvondst

De topvondst bestaat uit drie grote fibulae (mantelspelden, die vanwege hun vorm ook wel ‘bril-fibulae’ worden genoemd), twee armbanden, een grote schijfnaald, een serie ringen en twee rechthoekige plaatjes met oogjes. Daarnaast is een vuurstenen ‘sikkel ‘ gevonden. Bekijk ook de film over ontdekking van de vondst.

Uniek

De combinatie van bronzen voorwerpen en een vuurstenen ‘sikkel’ is uniek voor Nederland. Het type sieraden wordt zelden gevonden. Ook bijzonder is dat de vondst tijdens archeologisch onderzoek werd gedaan. De Bronsschat van de Westfrisiaweg is direct in zijn geheel geborgen, gedocumenteerd en vervolgens minutieus onderzocht en gerestaureerd.

Sieraden

Vermoedelijk zijn alle voorwerpen lichaams- en kledingversierselen. Dergelijke armbanden werden aan de arm, maar ook aan de enkels gedragen. De bril-filbulae en de schijfnaald zijn gebruikt om kleding mee vast te zetten. Waarschijnlijk zijn de bril-fibulae uit Scandinavië geïmporteerd. De armbanden zijn of lokaal gemaakt of komen uit het zuiden (Zuid-Nederland, of nog zuidelijker). Over de ringen valt niets te zeggen. De raadselachtige rechthoekige plaatjes zijn zeer zeldzaam; mogelijk zijn het delen van een halsketting.

Replica Brilfibula klein

Wat betekent deze vondst?  

Vergelijkbare bril-fibulae worden aan het eind van de late bronstijd gedateerd, rond 800 v. Chr. Ook de armbanden kunnen heel goed in die tijd worden geplaatst. De overige voorwerpen laten geen nadere tijdsbepaling toe. Vuurstenen sikkels komen zowel in de late bronstijd, als in de Vroege IJzertijd voor. In de bronstijd zijn in heel Europa vele duizenden voorwerpen met opzet achtergelaten in moerassen, rivieren en andere natte gebieden. Het bronsdepot van de Westfrisiaweg sluit aan bij tradities die we uit Scandinavië en Noord-Nederland kennen.

Wat is er in Huis van Hilde te zien en te doen?

  • Speciale presentatie van de gehele bronsschat, van 16 t/m 26 oktober 2015
  • Gratis brochure over de bronsschat, zolang de voorraad strekt
  • Op 17 en 18 oktober is er van alles te leren over het vak van archeoloog tijdens de Nationale Archeologiedagen
  • In de herfstvakantie is er een spannend activiteitenprogramma met o.a. knutselworshops, een enorm 3D- kunstwerk van een opgraving, rondleidingen en een ArcheoGame

Het onderzoek bij de Westfrisiaweg werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland door een team van archeologen van ARCHOL BV, in samenwerking met ADC ArcheoProjecten en de Universiteit Leiden.
De provincie Noord-Holland zorgt daar met haar partners voor een nieuwe verbinding tussen Alkmaar en Enkhuizen, de N23 Westfrisiaweg; https://www.noord-holland.nl/web/Projecten/N23-Westfrisiaweg.htm

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet