Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

De toebehoren van een gesneuvelde Russische soldaat zijn Vondst van de Maand. De gezichtsreconstructie van deze Rus wordt op 4 oktober onthuld

Vanaf komend weekend is er een heel bijzondere Vondst van de Maand te zien; de persoonlijke bezittingen van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. In de vitrine liggen een koperen schildje met het wapen van de Russische tsaar, een fragment van een leren tas, knopen en een gesp van zijn uniform, en een musket kogel. De vondsten zijn in 2013 gedaan in Castricum. Deze gratis toegankelijke, tijdelijke presentatie is een voorproefje van de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ die vanaf 5 oktober te zien is; daarin zal o.a. de reconstructie van het gezicht van de Rus te zien zijn.

In de duinen van Castricum werd in 2013 het skelet gevonden van een grenadier uit het Russische leger. Hij sneuvelde waarschijnlijk op 6 oktober 1799 tijdens de Slag bij Castricum. Deze veldslag vormde het keerpunt in de opmars van het Engels-Russische invasieleger in Noord-Holland, dat het Frans-Bataafse bezettingsleger wilde verjagen. Meer dan 5000 soldaten sneuvelden, raakten onder het zand en werden vergeten. Door het verstuiven van het duinzand komen ze zo nu en dan tevoorschijn; zo ook het skelet van deze Russische soldaat.

Bij de Rus lagen het koperen schildje, 45 tinnen knopen van een uniformjas, een kogel en andere vondsten. DNA- en isotopenonderzoek leverde informatie over zijn herkomst en zijn uiterlijk. Op 4 oktober zal de reconstructie van zijn gezicht worden onthuld. Deze zal vanaf 5 oktober in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Slag bij Castricum voor publiek te zien zijn (t/m 31 maart 2019).

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet