Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

In 2014 vond detectorspecialist Tom Jorna (werkzaam bij Tata Steel) een bijzondere vondst in de omgeving van Alkmaar. Zijn motto: ‘als ik maar iets vind dat mijn vitrinekast waardig is, dan is mijn dag weer goed’, werd die dag de waarheid: hij vond namelijk enkele klompen aan elkaar gekoekte munten. Ook zat er een gouden ring verstopt in een van de klompen. De munten zelf bleken van zilver te zijn. De conclusie kon niet anders zijn dan dat de klompen metaal met elkaar gekoekte munten en de ring bij elkaar hoorden: een echte schatvondst.

De samenstelling van de vondst, bestaat naast het zilveren geld ook uit kostbaarheden van (verguld) zilver en een gouden vingerring. Dit wijst op een bewuste, maar gehaast verstoppen. Er werd ten tijde van Tachtigjarige Oorlog veel geplunderd door de Spanjaarden en vele buitenlandse huurlingen of gelukszoekers. Zo wilde de eigenaar zijn geld en kostbaarheden van edelmetaal veiligstellen voor de rovende soldaten. De eigenaar, waarschijnlijk een welgestelde persoon, rijker dan de gemiddelde arbeider, is nooit meer in staat geweest zijn eigendommen weer op te graven. Was hij de exacte bergplaats vergeten, of is het voor hem niet goed afgelopen?

Kom kijken in de gratis toegankelijke Vondst van de Maand-vitrine in museumcafé Hildes Heerlykhyd deze zomer. De munten zijn gedetermineerd en liggen met datering en meer informatie in de vitrine.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet