Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

In Huis van Hilde is vanaf 29 oktober een nieuwe Vondst van de Maand te zien: het schild van een Europese moerasschildpad. De schildpad is afkomstig uit de periode 1700 en 1750 en is gevonden tijdens het graven van een vijver in 2004 op Texel.

Het schild

De stukjes pantser lagen los bij elkaar en zijn weer zorgvuldig passend gemaakt en vastgelijmd. Bij het pantser zijn ook een deel van de rugwervels, bovenarmen, schouderbladen en heupen gevonden. De kop, nek, achterpoten en onderarmen ontbreken. De twee gaten aan de achterkant van het rugschild lijken niet bewust gemaakt te zijn, maar een latere beschadiging op het dunste deel van het schild. Het is erg speciaal dat ook de hoornschilden vrijwel compleet bewaard zijn. Nu zijn ze flinterdun, maar toen ze nog op het schild zaten waren ze een paar millimeter dik. Het schild is waarschijnlijk afkomstig van een Europese moerasschildpad (Emys orbicularis), die in Nederland niet tot een inheemse soort wordt gerekend. De afgelopen jaren zijn er wel af en toe enkele waargenomen. Deze schildpad komt voor in Centraal- en Zuid-Europa, noordwestelijk Afrika en in de natte delen van het Midden-Oosten en Centraal-Aziƫ.

De Vondst van de Maand is altijd gratis toegankelijk.

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet