Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Bij Castricum gesneuvelde Rus krijgt nieuwe naam van publiek

Het publiek heeft de Russische soldaat in Huis van Hilde de naam ‘Casimir’ gegeven. De gesneuvelde Russische soldaat heeft daarmee een naam gekregen met de Slavische betekenis ‘verkondiger van de vrede’. In oktober werd zijn gezicht onthuld, dat met forensische technieken en op basis van de gegevens uit DNA-onderzoek is gereconstrueerd. Vanaf vandaag kan hij dus ook bij naam worden genoemd. Casimir is nog t/m 31 maart te zien in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’.

Vandaag onthulde Huis van Hilde de nieuw gekozen naam; de wens was om het publiek te betrekken bij de naamgeving. Onder de meer dan 700 reacties op de oproep die een maand op de social media werd uitgezet is een Viparrangement in Huis van Hilde en een jaarabonnement op Archeologie Magazine verloot.  Een overtuigende meerderheid koos voor de naam ‘Casimir’, ook wel ‘verkondiger van de vrede’. Het publiek kon al eerder suggesties insturen voor een naam voor de onbekende soldaat; vanwege het overweldigend aantal inzendingen is toen besloten om uit een top zes (Pjotr, Boris, Aras, Casimir, Oleg en Andrey) de meest bijzondere, passende of mooiste naam te laten kiezen. De winnaar zal via mail benaderd worden.

De betrokken Russische soldaat moet bij een van de veldslagen als gevolg van de invasie in 1799 zijn gesneuveld. In 2014 is zijn skelet ontdekt in de duinen in Castricum, vlak bij Huis van Hilde. DNA-onderzoek wees uit dat zijn familielijn uit Litouwen en omstreken stamt. Casimir is t/m 31 maart nog te zien in de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ die gaat over de invasie bij Castricum. Daarna zal hij een vaste plek krijgen tussen de andere mensfiguren in het archeologiecentrum in Castricum.

Kerst in Huis van Hilde
Benieuwd naar de Russische soldaat? Kom dan in de kerstvakantie langs en doe gelijk mee met alle leuke kerstactiviteiten die in de kerstvakantie zijn gepland. In Huis van Hilde wordt de kerstvakantie uitbundig gevierd met een kinderprogramma voor groot en klein. Bezoekers kunnen leren hoe je verhalen schrijft van schrijfster Linda Dielemans, een kokarde (insigne) knutselen of kerstkransjes bakken. Ontdekken en beleven staat centraal in de poppentheatervoorstelling, de kinderspeurtocht, de gratis rondleidingen en de activiteiten in de ArcheoHotspot. Op tweede kerstdag Hilde valt er samen met familie of vrienden te genieten van een overheerlijke kerstbrunch.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet