Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Op 4 oktober onthullen we het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald. Met forensische technieken is zijn gezicht gereconstrueerd. De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Brits-Russische invasie in 1799. Bij bloedige veldslagen, onder andere bij Castricum, lieten tienduizenden soldaten het leven. Nog altijd komen er menselijke resten en bezittingen uit het Noord-Hollandse duinzand te voorschijn. Zo ook een skelet dat in 2017 bij Bergen is opgegraven en nu voor het eerst te zien is, naast andere archeologische vondsten.

In de tentoonstelling wordt het verloop van de strijd in Noord-Holland toegelicht. Archeologische vondsten en prenten uit de Provinciale Atlas illustreren wat hier in de duinen plaats vond. En ook wat het effect van de oorlog was op het leven in Noord-Holland. Te zien zijn: persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen zoals knopen en emblemen, een mijterplaat van Russische afkomst, wapens waaronder een musket met bajonet en een sabel, koperen beslag van uitrustingen, medailles en geld uit 1799.

Het nieuwe gezicht van de Russische soldaat

Hoogtepunt van de expositie is de gezichtsreconstructie van een soldaat. Deze is in opdracht van de provincie Noord-Holland is vervaardigd. Het gaat om het gelaat van een Russische soldaat die in Castricum het leven liet. Zijn skelet is vlak bij Huis van Hilde gevonden. Met forensische technieken kon het gezicht worden gereconstrueerd. De Rus oogt vermoeid, en dat is met opzet. Bekend is dat de Russen een slechte bevoorrading hadden en daardoor sterk verzwakt waren. Om de herkomst van de soldaat te bepalen werd ook DNA-onderzoek ingezet, met een verrassend resultaat dat ook in de tentoonstelling wordt onthuld.

Hildes Verjaardag en activiteiten herfstvakantie

Op 21 oktober wordt Hildes Verjaardag in Huis van Hilde gevierd met een groot spektakel in Napoleontische sfeer op het Westerplein. Bezoekers ervaren hoe het er in zo’n legerkamp aan toe ging en dat het leven in 1799 ondanks de strijd gewoon doorging. Klik hier voor meer informatie.

In de herfstvakantie is er een programma vol leuke en leerzame kinderactiviteiten. In de lezingenserie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ wordt aandacht besteed aan historische en archeologische aspecten van de strijd. Museumcafé Hildes Heerlykhyd biedt 18e-eeuwse gerechten uit Frankrijk, Engeland en Rusland.

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet