Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde. Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. De middeleeuwse kasteelheren, ridders en jonkvrouwen komen natuurlijk ook aan bod. Voor kinderen is er in de vakanties veel te beleven, waaronder een groots ridderspektakel op 20 oktober.

De tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en Kastelen’ is binnenkort te zien in Huis van Hilde. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er een film gemaakt over de verdwenen kastelen in Noord-Holland.

Bijzondere kastelen, zes verhalen over kastelen … die inmiddels zijn verdwenen. Met geofysisch onderzoek is er inmiddels veel meer bekend over deze verdwenen kastelen. De kastelen Nieuwburg en Middelburg in Ouddorp (bij Alkmaar), bekend van de strijd tegen de Westfriezen, zijn inmiddels onderwerp van onderzoek met bodemradar. De Nuwendoorn, zichtbaar gemaakt na de opgravingen in de jaren zestig van de vorige eeuw, is sinds 2008 een stukje opgebouwd door de provincie Noord-Holland. Inmiddels is het een bezoekbare plek. Ook Kasteel Oud Haerlem komt tot leven door de verhalen van een deskundige. Wat er van over is? Veel reliëf in het weiland, de geschiedenis van een kort bestaand kasteel: 1250-1351, verwoest door een beleg. Maar hier wordt wel de grootste laatmiddeleeuwse bronsschat gevonden van Nederland, te bezichtigen in Huis van Hilde. Ten slotte gaan we langs bij een woontoren met kasteelachtige allure in Beverwijk, gevonden in de Breestraat in 1986. De woontoren is niet bekend uit bronnen, dus de verrassing was des te groter. Met verschillende soorten onderzoek komen we steeds meer te weten over de verdwenen kastelen van Noord-Holland.

Zes deskundigen doen het verhaal over hun kasteel: Yvonne Molenaar, Nancy de Jong-Lambregts, Ferry van den Oever, Rob Gruben, Jean Roefstra en Fred Schweitzer. Ze vertellen over het ‘verdwenen kasteel’, een stukje geschiedenis en de vondsten die bij diverse opgravingen naar boven kwamen.

De film is vanaf 12 oktober te zien in Huis van Hilde en is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en Kastelen’.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet