Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Bij Uitgeverij Noord-Holland verschijnt binnenkort de ‘Atlas van het Oer-IJ gebied’. Een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over het ‘verborgen’ landschap in de driehoek Haarlem, Zaanstad, Alkmaar. Op 22 november krijgt de Commissaris van de Koning in Noord-Holland de heer Johan Remkes in het archeologisch museum Huis van Hilde te Castricum het eerste exemplaar overhandigd.

Het Oer-IJ was een grillige noordelijke tak van de Rijn, die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. In het landschap is daar tot op de dag van vandaag nog veel van terug te zien. Over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van zuidelijk Noord-Holland is nu voor het eerst een boek gemaakt. Een keur van deskundigen op het terrein van aardkunde, archeologie, geologie, geschiedenis en natuur is bereid gevonden er een bijdrage voor te schrijven. Prettig leesbare verhalen, geïllustreerd met uitzonderlijk mooie fotografie en veel (historische) historisch kaartmateriaal, waar je niet op raakt uitgekeken.

Het boek is veel meer dan een biografie van het landschap. Er is veel gebeurd in de loop der tijd. Mensen hebben er hun sporen nagelaten. Dat levert boeiende verhalen op; over de strijd tegen het water, over kastelen, forten en buitenplaatsen, over oorlogen tegen indringers van buiten en groeiende verstedelijking waardoor het aanzien en gebruik spectaculair veranderden.

Veel plekken en gebouwen in het gebied hebben een beschermde status, als aardkundig monument vanwege de archeologische waarde, als beschermd natuurgebied vanwege de bijzondere biotoop of als historische waardevol vanwege de geschiedkundige betekenis. Niet alleen bij het grote publiek ook bij de mensen die zich bezig houden met de inrichting van het landschap is dat vaak onvoldoende bekend.

Het boek besteedt uitgebreid aandacht aan alle facetten van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Ook aan de natuur. Bijna nergens in Nederland is de variatie aan landschappen zo groot als hier. Maar de uitgave is veel meer dan een biografie van het gebied. Ook aan de bedreigingen en kansen voor de toekomst wordt een inspirerend hoofdstuk gewijd.

Bent u benieuwd geworden en wilt u een atlas bestellen? Dat kan op de website van Stichting Oer-IJ en in de museumwinkel van Huis van Hilde.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet