Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Huis van Hilde heeft vanaf 19 april een echte schat in huis: de bijzondere bronsschat van de Westfrisiaweg is t/m 15 september te zien in de tentoonstellingszaal van het archeologiecentrum. De schat is 2800 jaar oud en bestaat uit vijftien bronzen voorwerpen.

 De schat werd ontdekt in januari 2015, tijdens opgravingen bij de Westfrisiaweg (N23). De vondst bestaat uit drie grote fibulae (mantelspelden, die vanwege hun vorm ook wel ‘bril-fibulae’ worden genoemd),  twee armbanden, een grote schijfnaald, een serie ringen en twee rechthoekige plaatjes met oogjes. De vondst van de bronzen voorwerpen is uniek voor Nederland. Dit soort sieraden wordt zelden gevonden. Ook bijzonder is dat de vondst tijdens archeologisch onderzoek werd gedaan.  De Bronsschat van de Westfrisiaweg  is in zijn geheel geborgen, gedocumenteerd en vervolgens minutieus onderzocht en gerestaureerd, en nu te bezichtigen in Huis van Hilde!

Sieraden

Vermoedelijk zijn alle voorwerpen lichaams- en kledingversierselen. Dergelijke armbanden werden aan de arm, maar ook aan de enkels gedragen.  De bril-fibulae en de schijfnaald zijn  gebruikt om kleding mee vast te zetten.  De bril-fibulae zijn afkomstig uit Scandinavië. De armbanden zijn komen uit Midden-Europa. De raadselachtige rechthoekige plaatjes zijn zeer zeldzaam; mogelijk maakten ze deel uit van een halsketting.

Wat betekent deze vondst?

De bril-fibulae worden aan het eind van de late bronstijd gedateerd, rond 800 v. Chr. Ook de armbanden kunnen in die tijd worden geplaatst. In de bronstijd zijn in heel Europa vele duizenden voorwerpen met opzet achtergelaten in moerassen, rivieren en andere natte gebieden. Het depot van de Westfrisiaweg sluit aan bij deze tradities.

Liefs van Julia, een nieuwe tentoonstelling in Huis van Hilde

Niet alleen de schat zal de aandacht trekken; het bruist van de activiteiten in Huis van Hilde. Met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Liefs van Julia’ kom je alles te weten over de grootste opgraving in Noord-Holland ooit. In de meivakantie is er een kinderprogramma met o.a. een rondleiding door de tentoonstelling met ‘Julia’, verschillende leuke knutselworkshops, speurtochten,rondleidingen, en mag je zelf als archeoloog aan de slag.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet