Huis van Hilde
NL EN DE
Steentijdman

Steentijdman

Periode 2500 v. Chr.
Opgraving Hoogwoud

De mensfiguur ‘Cees’  is in 2013 beroemd geworden en staat symbool voor de nieuwe Steentijd (Enkelgrafcultuur) in Noord-Holland. De Enkelgrafcultuur komt voor in een groot gebied in Noorwestelijk-Europa.

In Nederland is een variant aanwezig die buiten Nederland nog in Noord-Duitsland en Denemarken voorkomt en zich kenmerkt door graven met afzonderlijke doden. Er zijn vele tientallen goed geconserveerde en deels ook goed wetenschappelijk opgegraven vindplaatsen van deze cultuur bekend in Noord-Holland. Ze zijn zeer bijzonder, omdat door de natte bodem veel grondsporen en organisch materiaal behouden zijn gebleven. Daardoor weten we best veel over de tijd van ‘Cees’.

Cees lag begraven in een soort ritueel ‘dodenhuis’, hetgeen heel bijzonder is. In Huis van Hilde is een maquette zien van dit dodenhuis.

Het skelet van ‘Cees’ was redelijk intact en de schedel (ookal was deze gebarsten) leende zich voor restauratie, scannen en een gezichtsreconstructie. De kleding en attributen zijn voor een deel replica’s van vondsten, voor een ander deel ‘best guesses’ op basis van vondsten uit omringende landen en de kleding en uitrusting van de in de Italiaanse Alpen gevonden ijsmummie ‘Ötzi’.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet