Huis van Hilde
NL EN DE
Kind

Kind

Periode 200 v. Chr.
Opgraving Uitgeest

Uiteraard waren er vroeger ook kinderen. Aak is hier een goed voorbeeld van. Zijn skelet stamt uit ongeveer 200 v.Chr., uit de Late-IJzertijd, en is opgegraven in Uitgeest. Het skelet was vrijwel intact, ook al was de schedel tijdens de opgraving door de kraan geraakt en kapot. Gelukkig kon deze worden gerestaureerd en er kon een gezichtsreconstructie worden gemaakt. De kleding en attributen zijn voor een klein deel replica’s van echte vondsten, maar veelal ook ‘best guesses’ op basis van vondsten uit de omringende landen.

Aak woonde in het Oer-IJ gebied; een tak van de Rijn liep daar vroeger van Amsterdam richting Castricum. Aak woonde aan de oever, vermoedelijk op een terp, waar nu het dorp Uitgeest is. Het leven was toen zwaar, ook voor kinderen. Waarschijnlijk hielp Aak zijn ouders bij de dagelijkse werkzaamheden. Er werd echter ook gespeeld natuurlijk; tijdens opgravingen zijn ook rammelaars en speelgoed aangetroffen.

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet