Huis van Hilde
NL EN DE
Julia, meisje uit de Bronstijd

Julia, meisje uit de Bronstijd

Periode 900 v. Chr.
Opgraving Bovenkarspel

Het skelet van dit meisje stamt uit de Late Bronstijd, zo’n 900 voor Christus, dus bijna uit de IJzertijd en vlak voor de periode waarin het Zeegat van Bergen zich sloot en het gebied verzoette en vernatte en dus onder het veen terecht kwam. Het is opgegraven tijdens de opgraving Bovenkarspel ’t Valkje. Het meisje was 16 jaar en lag in een kuil begraven, samen met een jongen die mogelijk iets ouder was. Waarom ze zo zijn begraven is niet bekend. In Huis van Hilde is dit meisje Julia genoemd.

Het skelet was vrijwel intact, zodat een gezichtsreconstructie mogelijk was. De kleding en attributen zijn voor een deel replica’s van echte vondsten, maar veelal ook ‘best guesses’, op basis van vondsten uit de omringende landen.

West-Friesland neemt een belangrijke positie in de Europese Bronstijd-archeologie in. Er zijn vele honderden vindplaatsen, deels reeds opgegraven, deels nog in situ aanwezig.  Ook Texel, Kennemerland en ’t Gooi zijn relatief rijkelijk bedeeld met Bronstijd-vindplaatsen. West-Friesland is echter bijzonder goed wetenschappelijk onderzocht.

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet