Huis van Hilde
NL EN DE
Alkmaarse vrouw

Alkmaarse vrouw

Periode 1573 na Chr.
Opgraving Alkmaar

Deze vrouw, Brecht genoemd, leefde tijdens de overgang van Middeleeuwen naar Nieuwe Tijd (15e eeuw) in Holland. In deze tijd worden de Hollandse steden steeds belangrijker. Het is de tijd van de vrijheidsstrijd tegen de Spanjaarden (de 80-jarige oorlog) en het begin van de Oranje-dynastie. Brecht staat ook symbool voor die vrijheidsstrijd.

Het is ook de tijd van de overname van Vlaanderen van de handels-machtspositie die Holland uiteindelijk tot een economische- en militaire grootmacht maakte. Uit deze tijd is een grote hoeveelheid vondsten opgegraven, waaronder aardewerk, glas en munten uit de 16e eeuw, en rijke vondsten uit de Gouden Eeuw.

Het skelet van de vrouw is gevonden in een massagraf onder de Paardenmarkt in Alkmaar. Door middel van DNA-analyse is het geslacht bepaald. De schedel leende zich goed voor een gezichtsreconstructie. Brecht is waarschijnlijk betrokken geweest bij de verdediging van de stadsmuur tegen de Spanjaarden, tijdens de belegering in 1573. Zij heeft bijgedragen aan de vrijheidsstrijd en uiteindelijke ‘victorie’ en zelfstandigheid van Holland. Haar uiterlijke verschijning reflecteert die strijd.

 

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet