Archeologie in LEGO®-stenen

28-10-2024 tot 01-11-2024

Na het grote succes van vorig jaar organiseert Huis van Hilde dit jaar opnieuw het evenement ‘Archeologie in LEGO®-stenen’. In de herfstvakantie, van maandag 28 oktober tot en met vrijdag 1 november, kunnen alle fans van archeologie en LEGO® lezingen en workshops volgen en natuurlijk… bouwen!

LEGO®-master
Ook dit jaar is de Belgische Lego-Master (én archeoloog) David VanHee van de partij, hij kwam tot de halve finale van het eerste seizoen van tv-programma Lego Masters. Speciaal voor het evenement ‘Archeologie in LEGO®-stenen’ komt hij naar Nederland. Ook Familia Brickia levert weer de mooiste bouwwerken van LEGO®-stenen.

Programma
In onderstaand schema staat het programma van ‘Archeologie in LEGO®-stenen’. Deze is elke dag hetzelfde met uitzondering van de lezing ‘Van archeologie naar LEGO®-creaties’ (alleen ma t/m wo). Voor de lezingen en workshops kun je je bij binnenkomst aanmelden (vol = vol). Lees onder de tabel verder voor meer info over het programma.

Legodagen programma

Toelichting programma

Lezing ‘Opgraven met LEGO®-stenen’
David Vanhee is LEGO®-master én archeoloog! Misschien ken je hem nog wel van televisie, hij deed mee aan seizoen 1 van LEGO®-masters. Via een opgraving van LEGO® en echte archeologische vondsten ga je samen met David én een reeks LEGO®-minifiguren op ontdekkingsreis door de geschiedenis.

Workshop ‘Mini-museum in LEGO®-stenen’
Bouw een mini-museum met LEGO®! Samen maken we allerlei archeologische vondsten na die in de tentoonstelling van Huis van Hilde te zien zijn. Maak jij een middeleeuws zwaard, de bekende Bronsschat of misschien wel een Romeinse helm van LEGO®?

Workshop ‘10.000 jaar door de tijd met LEGO®-stenen’
Ga met je eigen gezin of vrienden aan de slag met 10.000 grote legostenen onder leiding van LEGO®-master David Vanhee en bouw samen aan een van de hoogtepunten uit 10.000 jaar historie. Het lot beslist in welke periode jouw groep terecht komt! Van alle bouwwerken maken we samen één grote tijdlijn van het Huis van Hilde.

Lezing ‘Van archeologie naar LEGO®-creaties’
Het begint met een opgraving en eindigt met een Romeinse villa; Kathy Sas en Tom De Bruyker en hun zoon Andreas bouwen onder de naam Familia Brickia de mooiste Romeinse bouwwerken van LEGO®-stenen en hebben daarmee al in veel musea gestaan. In deze lezing vertellen ze hoe te werk gaan; hoe breng je archeologie en LEGO®-stenen samen tot een zo realistisch mogelijke creatie?

Stop-motion filmpje maken met LEGO®-stenen
Wat laat jij jouw LEGO®-archeoloog vinden tijdens zijn opgraving? Een oud skelet of misschien wel bijzondere munten? Bouw een archeologische vindplaats na en leg het vast met de stop-motion-techniek. Maak alleen of samen een filmpje van jouw archeologische ontdekking. Geschikt kinderen én volwassenen (jonge kinderen kunnen samenwerken met een volwassene). Neem een telefoon of tablet mee, dan kun je je filmpje ook mee naar huis nemen!

LEGO®-werkplaats & LEGO®-lab
Schuif aan in de LEGO®-werkplaats  of het LEGO®-lab en bouw zelfstandig (mét instructies) aan Romeinse LEGO®-sets zoals een Romeinse soldaat of bouw je mee aan het grote Romeinse mozaïek?

Speurtocht ‘Zoek de LEGO®-mensfiguren’
Je kent onze mensfiguren Cees de Steentijdman, de Romeinse soldaat, de Alkmaarse Brecht en natuurlijk Hilde vast allang. Maar wist je dat de mensfiguren nu ook als mini-versie in LEGO® te vinden zijn in onze vaste tentoonstelling? Ze zijn alleen wel verstopt in de vitrines tussen alle bijzondere vondsten. Kom jij ze zoeken?

Mini-tentoonstelling ‘De geschiedenis in LEGO®-stenen’
Bewonder verschillende bouwwerken en objecten uit de geschiedenis van prehistorie tot Romeinse tijd in LEGO®-stenen, waaronder de spectaculaire maquettes en creaties van Familia Brickia. Meer weten over hoe deze tot stand zijn gekomen? Meld je dan ook aan voor hun lezing ‘Van archeologie naar LEGO®-creaties’.

 

Tickets en aanmelden

Tickets voor ‘Archeologie in LEGO®-stenen’ kosten €10 per persoon en kun je via onderstaande link aanschaffen. Je ontvangt dan een e-ticket die toegang geeft voor het event op de dag van jouw keuze. De adviesleeftijd staat achter de activiteiten in de tabel (broertjes en zusjes t/m 4 jaar mogen gratis mee – wel een ticket reserveren!). Met een entreeticket kun je deelnemen aan alle activiteiten maar voor de lezingen en workshops dien je je bij binnenkomst aan te melden in verband met het maximum aantal plaatsen (vol = vol). De Museumkaart en andere kortingskaarten zijn niet geldig.