Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Kom luisteren naar Hildes Lezingen

Vanaf maart 2016 start Huis van Hilde een serie bijzondere lezingen met de archeologie van Noord-Holland als rode draad. De eerste drie lezingen zijn gekoppeld aan ‘Blik op de Bronstijd’.

Woensdag 9 maart 2016

Maja d’Hollosy (Skullpting): De reconstructie van Drechtje.
Gezichtsreconstructies worden al vanaf 1900 gemaakt. In Huis van Hilde staan er al enkele, en nu komt Drechtje er bij; een jonge vrouw uit de Bronstijd. Wat is er nodig voor een reconstructie, wat zijn de stappen en welke beslissingen moesten genomen worden?

  • Drs. Maja d’Hollosy is gespecialiseerd in het maken van gezichtsreconstructies. Ze is universitair geschoold archeoloog/fysisch antropoloog. In dit specialisme onderzoekt ze menselijke skeletten afkomstig van archeologische opgravingen.

Woensdag 6 april 2016

Wilko van Zijverden: De stormvloed van 1742 v.Chr. en het ontstaan van West-Friesland.
Hoe ontstond het West-Friese landschap in de Midden-Bronstijd, de tijd waarin Drechtje leefde? Hoe reconstrueer je een landschap en welke bijzondere elementen kenmerken West-Friesland in die periode? Wat is er nog zichtbaar van de overstromingen van toen?

  • Dr. Wilko van Zijverden is fysisch geograaf en prehistoricus. Hij is betrokken bij het onderzoeksproject ‘Farmers of the Coast’ over de Bronstijd in West-Friesland, van de Universiteit van Leiden.

Woensdag 11 mei 2016

Wouter Roessingh (ADC ArcheoProjecten): Archeologische opgravingen in het tracé van de N23-Westfrisiaweg en de vondst van Drechtje.
Wat kunnen we op grond van het archeologisch onderzoek te weten komen over het leven in de Bronstijd?

  • Drs. Wouter Roessingh studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is als promovendus betrokken bij het onderzoeksproject ‘Farmers of the Coast’ van de Universiteit van Leiden, waar hij onderzoek doet naar nederzettingsterreinen uit de Bronstijd in West-Friesland.

Woensdag 15 juni 2016

Frans Diederik (Archeocultura): Wat doet Hilde hier in Noord-Holland?
Een reconstructie van de leefomstandigheden in de tijd van Hilde in Noordwest Europa. De reis van Hilde, die oorspronkelijk van Duits grondgebied komt, krijgt context. En wat vertelt de vindplaats van Hilde in de Oosterbuurt (Castricum) ons?

  •  Frans Diederik is archeoloog in Schagen. Hij houdt zich al veertig jaar bezig met de archeologie van Noord-Holland en is gespecialiseerd in prehistorisch en Romeins-inheems aardewerk.

Woensdag 13 juli 2016

Jan de Koning (Hollandia Archeologen): En het begon met Aak.
In de late ijzertijd ongeveer twee eeuwen voor Christus werd bij Dorregeest een negenjarig jongetje, zittend met opgetrokken knieën, begraven. Aak werd in 1981 totaal onverwacht teruggevonden tussen talrijke nederzettingssporen bij een grote archeologische opgraving. De uitwerking van deze opgraving is pas kort geleden afgerond. Aak bleek het topje van de ijsberg.

  • Drs. Jan de Koning is archeoloog, specialist vroege middeleeuwen en regiospecialist Kennemerland.

hl 6

Praktische informatie

  • De lezingen worden gehouden in Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum
  • Aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 20.00 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten 12,50 euro per lezing; gehele serie lezingen 55 euro (HvH-vrijwilligers en leden Stichting OerIJ 10 euro per lezing, 45 euro voor de serie)
  • Inschrijving via info@huisvanhilde.nl

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet