Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Hildes Lezingen staan in het teken van Willem en Hillegonda van Brederode

Ook dit najaar is er weer een fantastisch lezingenprogramma, een bijzondere serie over Willem en Hillegonda van Brederode. Vier deskundigen belichten vanuit verschillende invalshoek wat we weten over de Van Brederodes. Voorafgaand aan de lezingen is er een heerlijk keuzemenu in museumcafé Hildes Heerlykhyd.

Lezing woensdag 7 september 2016, André M. Numan

Het adellijke geslacht van Brederode en de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid; het archeologisch onderzoek in de 20ste eeuw. In de vorige eeuw is drie keer archeologisch onderzoek uitgevoerd in en om de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid. In de lezing de resultaten van dit onderzoek en een overzicht van wat we nu weten over geschiedenis en de bouw van de Engelmunduskerk, een van de oudste kerken in Noord-Holland.
André M. Numan is is archeoloog en conservator van het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem.

Lezing woensdag 28 september, Jean Roefstra

Mysterie Brederode. In 2011 werden, na langdurig onderzoek, de gezichtsreconstructies van Willem van Brederode en Hildegonde van Voorne onthuld. Ze staan in vol ornaat in Huis van Hilde; als blikvangers voor de middeleeuwen in Holland. Recentelijk werden ook de resten van mogelijk drie kinderen onderzocht. Welk persoonlijk drama heeft dit echtpaar getroffen tijdens hun leven? En hoe zit het eigenlijk met de Ruïne van Brederode? Voor bouwhistorici en archeologen blijft de ruïne een groot raadsel.
Jean Roefstra is historisch archeoloog en plaatsvervangend depotbeheerder in het archeologiecentrum.

Persfoto 8 Hillegonda van Brederode in Huis van HildePersfoto 7 Willem van Brederode in Huis van HildePersfoto 6 Mysterie Brederode, reconstructie tekening van grafzerk, Brederode graf

Lezing woensdag 2 november, Constance van de Linde

Het fysisch antropologisch onderzoek naar de Van Brederodes. Het fysisch antropologisch onderzoek van de skeletten uit de Engelmunduskerk droeg belangrijke mate bij aan de identificatie van het echtpaar Van Brederode. In de lezing komen de behoudswaarde, de anatomische bepaling van het geslacht en de geschatte leeftijd bij overlijden aan bod, evenals de gebitsstatus, de reconstructie van de lichaamslengte, ziektekundige verschijnselen, traumata en anatomische afwijkingen aan de skeletten van Willem en Hillegonde van Brederode. Het  onderzoek van de aangetroffen restjes van kinderen levert ook nieuwe kennis.
Constance van de Linde is KNA archeoloog en doet als fysisch antropologe bij ‘Tot op het bot’ onderzoek voor archeologische bedrijven en overheid.

Lezing woensdag 30 november, Carla van den Bergh

Yolande van Lalaing (1422-1497); de laatste bewoonster van kasteel Brederode. Herbeleef de geschiedenis met deze performance. Carla van den Berg kruipt als re-enactor in de huid van Yolande en gunt u een kijkje in haar leven. Yolande de Lalaing (1422-1497) was de laatste adellijke kasteelvrouwe die op Kasteel Brederode heeft gewoond. Haar levensloop is niet los te zien van die van haar echtgenoot Reinoud II,  de negende heer van Brederode en een van de belangrijkste Hoekse leiders in die tijd. Yolande was een sterke en ontwikkelde vrouw met een kleurrijk maar ook tragisch leven, mede veroorzaakt door politieke ontwikkelingen en de strijd om haar kinderen. Ze was de eigenaresse van het prachtige Getijdenboek, bekend als ‘The Book of Hours of Yolande de Lalaing’.
Carla van den Berg is deskundige op het gebied van Yolande de Lalaing. Ze is werkzaam als ondernemer in de reiswereld.

Informatie

  • Locatie Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum
  • Aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten 7,50 euro per lezing
  • Hildes Lezingenmenu: een keuze uit diverse heerlijke gerechten, 12,50 euro p.p. excl. consumpties.
  • Museumcafé Hilde’s Heerlykheid is voor het menu geopend vanaf 18.00 uur.
  • Voor inschrijving lezing en reservering menu: backoffice@huisvanhilde.nl

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet