Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Lezing over de ontdekkingen bij de N23-Westfrisiaweg

Een complex ingericht landschap uit de Bronstijd in West-Friesland

Op 11 mei presenteert archeoloog en projectleider Wouter Roessing de eerste resultaten van het onderzoek langs het tracé van de N23-Westfrisiaweg. Bij de opgraving van maar liefst 25 hectare rond Hoogkarspel is een groot aantal boerderijen, sloten en enkele grafstructuren ontdekt. Voorafgaand aan de lezing is er een heerlijke maaltijd in museumcafé Hilde’s Heerlykheid.

Het oostelijk deel van West-Friesland moet van ca. 1600 tot 800 v. Chr. een aantrekkelijk gebied zijn geweest om in te wonen. Uit opgravingen in de vorige eeuw blijkt dat grote delen daarvan in de Bronstijd bewoond waren. In 2014 en 2015 kregen archeologen, voorafgaand aan de aanleg van de N23-Westfrisiaweg, de mogelijkheid om 25 hectare van dit cultuurlandschap te onderzoeken.

persfoto 1 skelet Binnenwijzend OLYMPUS DIGITAL CAMERA Persfoto 4 opgravingen N23 2015 (1127)

De resultaten zijn overweldigend. Het in de Bronstijd gecultiveerde landschap werd gedegen onderzocht. Daarbij werden tientallen boerderijen, duizenden verkavelingsloten en enkele grafstructuren opgegraven. In de lezing is speciale aandacht voor het nederzettingssysteem, de manier waarop boeren in die tijd het landschap vormgaven en de ontdekte grafstructuren.
Wouter Roessingh is als archeoloog werkzaam bij ADC ArcheoProjecten. Daarnaast werkt hij als promovendus bij de Universiteit Leiden. In het project ‘Farmers of the Coast’ onderzoekt hij nederzettingsterreinen uit de Westfriese Bronstijd.

Hildes Lezingen: een serie van vijf waarin de archeologie van Noord-Holland centraal staat

NIEUW: Hildes Lezingenmenu (voorafgaand aan de lezing)

  • Menu: een keuze uit kabeljauw met boter en salie, kippendijen of gevulde Portobello’s (vegetarisch); met een parelgort (soort risotto) met tomaten en bietenblad.
  • Kosten : € 12,50 per persoon (excl. consumpties).
  • Reserveren via planning@huisvanhilde.nl.
  • Museumcafé Hilde’s Heerlykheid is op 11 mei geopend vanaf 18.00 uur.
  • Gelegenheid de tentoonstelling ‘Blik op de Bronstijd’ te bezichtigen.

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet