Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Lezing door Wytze Stellingwerf over het dagelijks leven tijdens de Slag van Castricum

 Op 25 oktober vertelt archeoloog Wytze Stellingwerf tijdens een lezing over het dagelijks leven rond 1800.

Wat kan serviesgoed uit de periode rond 1800 ons vertellen over de leden van de Patriotten-beweging en de aanhangers van het Huis Oranje in de 18de en 19de eeuw? Dat wordt duidelijk in de tweede lezing uit de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’ van Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde op 25 oktober. Het thema is gerelateerd aan de nieuwe tentoonstelling over de invasie van 1799. In de eerste lezing stonden de oorlogshandelingen centraal, nu wordt juist het dagelijks leven in die tijd belicht. Archeoloog en materiaalspecialist Wytze Stellingwerf doet dat aan de hand van keramiek en glaswerk dat bij archeologische opgravingen is gevonden.

Het dagelijks leven

Tijdens archeologisch onderzoek worden zo nu en dan scherven van voorwerpen gevonden die versierd zijn met het portret van Prins Willem V of met een afbeelding van de Hollandse Maagd, omgeven met de leus ´Voor Vryheid en Vaderland´. In musea worden soortgelijke voorwerpen bewaard en tentoongesteld. Het zijn stille getuigen van een ernstig politiek conflict tussen de Oranjegezinden en de Patriotten, rond de achttiende eeuw.
Aan de hand van diverse voorwerpen belicht Stellingwerf het dagelijks leven in de tijd van de Revoluties. Duidelijk is dat de politieke strijd zich niet enkel op straat afspeelde, maar ook bij mensen thuis aan tafel. Een dergelijke strijd is van grote invloed op het dagelijks leven van burgers.

Wytze Stellingwerf is werkzaam als archeoloog en materiaalspecialist bij Archeologie West-Friesland. Zijn masterscriptie “The Patriot behind the pot. A historical an archeological study of ceramics, glassware and politics in the Dutch Household of the Revolutionary Era: 1780-1815” is genomineerd voor drie prijzen en zal binnenkort in boekvorm worden gepubliceerd.

 

Informatie

  • lezing 25 oktober 20.00 uur, locatie Huis van Hilde
  • Tentoonstelling geopend; museumcafé Hildes Heerlykhyd eveneens
  • Kaarten reserveren via de website oerij.eu of telefonisch; 023-5143247
  • Kosten: 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ krijgen korting)

Programma gehele lezingenserie

  • Toekomstvisie op Oer-IJ gebied, donderdag 15 november, 20-22 uur
  • Hoe het Oer-IJ gebied de klimaatverandering overleeft, donderdag 10 januari, 20-22 uur
  • Amsterdam Wetlands en waarheen met het veen, donderdag 7 februari, 20-22 uur
  • Kansen voor natuurontwikkeling in het Oer-IJ gebied, donderdag 7 maart, 20-22 uur
  • Opgravingen Westfriaweg N23 (deel 1), donderdag 4 april, 20-22 uur
  • Opgravingen Westfriaweg N23 (deel 2), donderdag 2 mei, 20-22 uur

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet