Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Enkele voorbeelden van kastelen uit Noord-Holland

  • Spreker: Gerard Alders
  • Onderwerp: Het sociale landschap van kastelen.

Gerard Alders geeft woensdag 20 november een lezing in Huis van Hilde in Castricum over het sociale landschap van kastelen en buitenplaatsen. Gerard Alders was provinciaal archeoloog in Noord-Holland en verricht op dit moment uitwerkingen van nog niet gepubliceerd oud onderzoek, vaak van kastelen en buitenplaatsen. Kastelen en buitenplaatsen vormden niet alleen onderdeel van een fysiek landschap, maar daarnaast ook van het sociale landschap. Zij bezaten bouwkundige elementen (torens, kantelen, grachten) die symbool stonden voor macht, rijkdom en invloed. Bij latere vernieuwingen van het ‘stamslot’ werden deze elementen soms bewust gehandhaafd. Een zaal en een tuin maakten het mogelijk om belangrijke gasten te ontvangen en sociale verhoudingen te bestendigen, dan wel om het stijgen op de sociale ladder mogelijk te maken.

De positionering in het landschap was niet alleen vanuit militair, maar ook vanuit sociaal oogpunt zorgvuldig gekozen. Als het kasteel er eenmaal stond, kon het fysieke landschap er omheen worden gemanipuleerd om de status van de kasteelheer zo goed mogelijk tot uiting te brengen. Tijdens het naderen van het kasteel ontvouwden de verschillende aspecten van het slot zich in toenemende mate aan de gasten. Zichtlijnen, ruimtelijke effecten en symboliek speelden daarbij een rol.

Gerard Alders zal deze aspecten demonstreren aan de hand van enkele Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen, zoals het Kasteel van Egmond, Slot Purmerstein, de Assumburg in Heemskerk, Huis Kostverloren in Amstelveen, de woontoren aan de Breestraat in Beverwijk en het buiten Leeuwenplaats in de Beemster.

Meer kastelen in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’
‘Op zoek naar ridders en kastelen’ presenteert het resultaat van de zoektocht van archeologen die de afgelopen jaren op zoek gingen naar de verdwenen kastelen van Noord-Holland. Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn van kasteel de Nieuwburg uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. De middeleeuwse kasteelheren, ridders en jonkvrouwen komen natuurlijk ook aan bod.

  • Lezing: Gerard Alders
  • Titel: Het sociale landschap van kastelen: enkele voorbeelden bij Noord-Holland
  • Woensdag 20 november 2019, 20-22 uur. Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
  • Voor de lezing kan een kaartje worden besteld door een email te sturen naar info@oerij.eu . Wie reserveert krijgt daarvan een bevestiging. U kunt betalen op de avond van de lezing aan de balie van Huis van Hilde (pin en contant). Voor meer info bel 06 1445 1564.

 

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet