Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Wilko van Zijverden geeft een lezing over het ontstaan van het landschap in West-Friesland in de Midden-Bronstijd

Over de stormvloed van 1742 v.Chr. en de geschiedenis van het landschap

Op 6 april geeft Wilko van Zijverden een lezing over het West-Friese landschap in de Midden-Bronstijd. Dat is de periode waarin ‘Drechtje’ leefde, wiens skelet en reconstructie centraal staan in de tentoonstelling ‘Blik op de Bronstijd’ die nu te zien is. Hoe ontstond dat landschap en welke bijzondere elementen kenmerken West-Friesland in die periode? En wat is er nog zichtbaar van de overstromingen van toen?

‘Wild sloegen de golven over het lage land en overal werden de dijken weggevaagd alsof het papier was. Menschen en vee verdronken jammerlijk. Ach en wee geroep vervulde het land.’ Zo begint de sage ‘De kat op de wieg’ over de gevolgen van de St. Elisabethsvloed van 1421. Wie in het kustgebied leeft weet dat grootschalige overstromingen geen denkbeeldig risico zijn. Dat is nu zo en dat was in de Prehistorie ook zo. Tussen 1800 en 1700 v.Chr. vond een omvangrijke overstroming plaats waarbij het land tussen Bergen en Emmeloord onderliep, een gebied groter dan het land dat tijdens de St. Elisabethsvloed onderliep.

De gevolgen van deze overstroming zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in het landschap. Van Zijverden laat zien hoe je een landschap kunt reconstrueren en welke bijzondere elementen West-Friesland door de eeuwen heen kenmerken. Dr. Wilko van Zijverden, fysisch geograaf en prehistoricus, is betrokken bij het onderzoeksproject ‘Farmers of the Coast’ over de Bronstijd in West-Friesland, van de Universiteit van Leiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hildes Lezingen
Dit is de tweede lezing in een serie van vijf waarin de archeologie van Noord-Holland centraal staat. Klik hier voor meer informatie over de hele serie.

  • aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 20.00 uur), einde 22.00 uur
  • kosten 12,50 euro per lezing (HvH-vrijwilligers en leden Stichting OerIJ 10 euro)
  • inschrijving via info@huisvanhilde.nl
  • locatie Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum

 

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet