Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Lezing van Rob van Eerden over het volk van de Friezen en hun strijd tegen de Romeinen in Noord-Holland

De Romeinen waren sterk, machtig en ambitieus. Toch stokte hun opmars in noordelijke richting in de eerste eeuw na Chr., toen ze de strijd aanbonden met de Germanen; hier in Noord-Holland. De Noord-Hollandse bodem vertelt juist dát verhaal, en Rob van Eerden, archeologisch beleidsadviseur van de provincie Noord-Holland, licht het toe in zijn lezing op 18 januari in Huis van Hilde. Waarom weten we álles van de Romeinen en haast niets van de Germanen?

De Romeinen bouwden steden met badhuizen en aquaducten, schreven contracten, hadden een ontwikkeld bestuurssysteem en een groot, goed bewapend beroepsleger. Toch werd het noordelijkste fort van de Romeinen, in Velsen, in 28 na Christus aangevallen door Friezen die genoeg hadden van de bezetting door de Romeinen. Een stoutmoedige en riskante onderneming die resulteerde in de veldslag bij Baduhenna, waarbij veel Romeinse soldaten sneuvelden. De Romeinen moesten hun fort in Velsen al na 35 jaar opgeven en verlieten Noord-Holland voorgoed. Hoe kon dit? Wie waren die tegenstanders?

Rob van Eerden vertelt wat we weten over de Germaanse Friezen, een volk van afzonderlijk wonende rundveehouders die in balans leefde met hun moerasrijke landschap en koele klimaat. Ze maakten deel uit van het grotere culturele verband dat het gehele gebied van Europa boven de Alpen omvatte. De Germanen lagen aan de basis van onze cultuur, lieten ons hun taal na, hun persoonsnamen (zoals Henk, Willem en Ruud), de namen van hun dorpen, hun goden in de namen van de dagen en meer.

Tentoonstelling Romeinse kust

De tentoonstelling Romeinse kust belicht het leven aan de kust 2000 jaar geleden. Maak een virtuele wandeling van Texel tot Zeeland rond 200 na Christus, en ontmoet de oorspronkelijke bewoners en de Romeinen die er toen leefden. De tentoonstelling is t/m 31 maart te bezichtigen.

Ook in de serie Hildes Lezingen

  • 15 februari: Verkeer te land en te water in de Romeinse tijd – Silke Lange
  • 15 maart: Publieke discussie en lezing over Isotopen onderzoek – Tom Hazenberg

 Informatie

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten € 7,50 euro per lezing, inclusief koffie in de pauze, tentoonstelling geopend
  • Voor inschrijving lezing en reservering menu: backoffice@huisvanhilde.nl

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet