Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Activiteiten

Lezing over de vondst van Aak, een negenjarig jongetje uit de Late IJzertijd

Lezing van Jan de Koning in Huis van Hilde over de vondst van deze jongen uit de IJzertijd

Twee eeuwen voor Christus werd bij Dorregeest een negenjarig jongetje, zittend met opgetrokken knieën, begraven. Hij werd in 1981 onverwacht teruggevonden tussen talrijke nederzettingssporen, en is later Aak genoemd. Aak staat nu in Huis van Hilde met geitje aan de hand, maar wie was hij eigenlijk en waarom lag hij daar begraven? In zijn lezing op 13 juli 2016 blikt Jan de Koning terug op de opgraving en neemt bezoekers mee op reis naar de tijd en het land van Aak. Voorafgaand is er een heerlijke maaltijd in museumcafé Hildes Heerlykheid.

Aak is enkele meters buiten een ronde kringgreppel van 15 meter gevonden. Hij moet negen jaar oud zijn geweest toen hij stierf. Vermoedelijk lag daar ooit een grafheuvel, maar hiervan zijn geen sporen teruggevonden. Tijdens de omvangrijke opgraving door de toenmalige Rijksdienst in de jaren ’80 werden tal van nederzettingssporen aangetroffen, alsook graven van mensen, runderen, paarden en een hond. Men had in die jaren nog geen idee van de ouderdom van de graven.

De archeologen hadden indertijd ook hun handen vol aan de vondst van tientallen waterputten, honderden paalkuilen, ontelbare greppels en kuilen, en een enorme hoeveelheid aardewerk daterend van de late IJzertijd tot in de nieuwe tijd. Verder werden er prachtige mantelspelden aangetroffen, een haarnaald, gespen, Romeins militair beslag, een bronzen tafelpoot en nog veel meer. De opgraving leverde zoveel informatie op, dat niemand dacht dat deze ooit nog kon worden uitgewerkt. Kort geleden is dat werk toch afgerond. Aak bleek het topje van de ijsberg. Drs. Jan de Koning (Hollandia Archeologen) is archeoloog, specialist vroege middeleeuwen en regiospecialist Kennemerland.

Hildes Lezingen (de laatste uit een serie van vijf over de archeologie van Noord-Holland)

  • Aanvang 20.15 uur (zaal open 20.00 uur), einde 22.00 uur.
  • Kosten 12,50 euro per persoon per lezing (HvH-vrijwilligers gratis toegang* en leden Stichting OerIJ 10 euro*).

NIEUW: Hildes Lezingenmenu (voorafgaand aan de lezing)

  • Menu: keuze uit stoofvlees in Sancti Dubbel met salade van paarse lof en citrus, met brood of zeewolf geconfijt met groente, en brood, of vegetarische quiche van parmezaan, met salade van lof
  • Kosten : € 12,50 per persoon (excl. consumpties)
  • Museumcafé Hildes Heerlykhyd is voor het menu geopend vanaf 18.00 uur
    (NB: tussen 17.00 en 18.00 is Huis van Hilde gesloten

*Reservering noodzakelijk voor zowel lezing als menu via info@huisvanhilde.nl

Wanneer

Plan je bezoek

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet