Oer-IJ-lezingen 2024: De verrassende natuur van het OerIJ-landschap

28-11-2024

Datum: donderdag 28 november
Tijd: De lezingen beginnen om 19.30 uur, het einde is rond 21.15 uur
Kosten: € 7,50
Reserveer hier je ticket 

Wil je voor de lezing het museum bezoeken? Dan kan dat voor een gereduceerd tarief van €5,- in plaats van €9,-, of gratis op vertoon van je Museumkaart. Voor het museumbezoek hoef je niet te reserveren, voor de lezing wel.


Bart Korf

In de groene driehoek tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar ligt het Oer-IJ-gebied; ingeklemd tussen drie sterk verstedelijkte regio’s. Maar desondanks is de natuur hier toch verrassend gevarieerd.

Eerder schreef bioloog Bart Korf namens Stichting Oer-IJ voor politiek en bestuur al een ‘kennisdocument’ om duidelijk te maken hoe bijzonder de natuurwaarden hier zijn. Die gedetailleerde inventarisatie en beschrijving was de basis voor het nu verschenen publieksboek, waar maar liefst 14 auteurs aan hebben bijgedragen.

In zijn lezing behandelt Korf het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van natuur en landschap van het Oer-IJ-gebied. Voor de komende decennia is het een uitdaging om deze waarden te behouden en versterken en te combineren met oplossingen voor klimaatverandering, verstedelijking, recreatiebehoeften en een natuur inclusieve landbouw.

Bart Korf is bioloog en heeft gewerkt bij gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, waterleidingbedrijf PWN en Rijkswaterstaat op het raakvlak van ecologie en natuur-, milieu- en waterbeheer. Voor de Stichting Oer-IJ heeft hij eerder meegewerkt aan de gidsencursus, de Oer-IJ Atlas en het Kennisdocument Natuur.

Benieuwd waar de andere Oer-IJ-lezingen van dit jaar over gaan? Kijk dan hier.

KLIK HIER OM JE TICKETS TE RESERVEREN