Oer-IJ-lezingen 2024: Hoe kunnen we leren van onze voorouders met biobased bouwen?

14-11-2024

Datum: donderdag 14 november
Tijd: De lezingen beginnen om 19.30 uur, het einde is rond 21.15 uur
Kosten: € 7,50
Reserveer hier je ticket 

Wil je voor de lezing het museum bezoeken? Dan kan dat voor een gereduceerd tarief van €5,- in plaats van €9,-, of gratis op vertoon van je Museumkaart. Voor het museumbezoek hoef je niet te reserveren, voor de lezing wel.


Peter Fraanje

Hoe ziet een biobased toekomst eruit? Wat kunnen we leren van onze voorouders? Nog geen 100 jaar geleden was onze economie grotendeels gebaseerd op echte paardenkrachten, op wat bijgroeit in onze omgeving, wordt aangevoerd over water en wat aan komt waaien als het weer meezit. De hele wereld komt kijken naar de fraaie houten woningen en houtzaagmolens van de Zaanse Schans. Door in hout te bouwen vermijden we CO2-uitstoot van energie-intensieve materialen zoals staal en cement en slaan we koolstof bovendien voor langere tijd op in gebouwen. Hout kan steeds weer opnieuw worden hergebruikt en kent zo meerdere levens (cascade). Ook andere biobased materialen uit de omgeving zoals riet en stro staan opnieuw in de belangstelling.

Dr. ing. Peter Fraanje werkt voor Built by Nature, een internationale stichting die houtbouw en biobased bouwen bevordert www.builtbn.org . Peter is gepromoveerd op het bouwen met biobased bouwmaterialen aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Natuurlijk bouwen met Hout.

Benieuwd waar de andere Oer-IJ-lezingen van dit jaar over gaan? Kijk dan hier.

KLIK HIER OM JE TICKETS TE RESERVEREN