Spannende resultaten Lab op Pad: van gouden vingerhoed tot majolica kraal
Afgelopen week streek het Rijkserfgoedlaboratorium neer bij Huis van Hilde. Met hun Lab op Pad onderzochten ze niet alleen objecten uit ons museum maar ook artefacten van collega-collectiebeheerders. Zij brachten verschillende interessante objecten mee.
Zo werd een oorring van het Geologisch Museum Hofland in Laren onderzocht met de vraag of deze van brons is gemaakt en uit welk jaar deze kwam. Het vermoeden was dat de oorring uit de Late Bronstijd zou dateren. Het bleek echter messing te zijn, wat het minder waarschijnlijk maakt dat het object uit de Bronstijd komt. Er wordt aan de hand van vergelijkingsmateriaal nog gekeken of de samenstelling van het messing iets kan zeggen over de datering.
Zit er nog Romeinse wijn in de fles?
Uit de collectie van Huis van Hilde zijn diverse Romeinse fibula’s (sluitspelden) onderzocht op metaalsamenstelling: zijn ze van brons of messing? En is er
iets te zeggen welke types fibula’s waar werden gemaakt? Lokaal of door het Romeinse leger? Ook de metaalsamenstelling van enkele militaire knopen en beslagstukken uit 1799 is onderzocht.
De onderzoekers van het Rijkserfgoedlaboratorium bekeken ook een monster uit een 17e-eeuwse wijnfles om na te gaan of dit inderdaad wijn was. De test gaf helaas geen uitsluitsel, maar het
monster is meegenomen naar het laboratorium voor nader onderzoek.
Geheimzinnig fragment
De coördinator van PAN (regio west) kwam naar Castricum met een geheimzinnig wit fragment met donkergekleurde inkervingen. Nog niet alle vragen rond dit object, afkomstig uit de grond in Wieringen, konden worden beantwoord door de onderzoekers. Wel is duidelijk is dat het om marmer gaat, met nog blauwe kleurstof in de gegraveerde versiering. De daarop glanzende spikkeltjes – alleen door de microscoop zichtbaar – zijn wel goudkleurig, maar niet van goud.
Gouden zestiende-eeuwse vingerhoud
De echt gouden uitblinker van de donderdag blijkt een laat zestiende-eeuwse vingerhoed. Gedacht werd dat de vingerhoed van goud was. De laatste tijd waren er echter twijfels ontstaan of het niet toch messing was. De onderzochte vingerhoed bleek wel degelijk van 18 karaat goud te zijn. Dat is een bijzondere vondst omdat gouden vingerhoeden zeldzaam zijn.
Een andere zeldzaamheid bevond zich tussen de vele verschillende, eeuwenoude kralen uit Huis ter Kleef die een van de archeologen van de gemeente Haarlem meebracht. Van de meeste kralen konden de materialen met precisie worden vastgesteld; er bleken onder andere kralen van koraal tussen te zitten en een van de kleinste kralen bleek gemaakt van majolica met turquoise glazuur.
Vondstenspreekuur
Op woensdag combineerde Huis van Hilde het Lab op Pad met hun VondstenSpreekuur in samenwerking met PAN. Zo konden ook bezoekers hun archeologische objecten meebrengen en laten bekijken.
Wil je ook een keer Lab op Pad meemaken? De volgende editie is in het najaar in het Amsterdam Museum.