Nieuwe publicatie: Opperdoes al millennialang bewoond

Opperdoes kent een zeer lange bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot de Midden-Bronstijd (1700 v. Chr.). Dat bleek uit een grootschalige archeologisch onderzoek dat al in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd gedaan. Toen ontbrak het aan tijd om het onderzoek uit te werken. Dat is nu alsnog gedaan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ‘Opperdoes, een geliefde plek. Oud onderzoek, nieuwe resultaten: bewoning in de Bronstijd en IJzertijd.’ De publicatie wordt op 9 oktober officieel gepresenteerd in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum en is daarna voor iedereen te lezen, via de website van Huis van Hilde. 

Omslag Opperdoes een geliefde plek

Wie aan Opperdoes denkt, ziet waarschijnlijk als eerste de bekende aardappeltjes voor zich. Deze Opperdoezer Ronde wordt al ruim 150 jaar met de hand gerooid en de West-Friese telers zijn er trots op. Maar iets dieper in de Opperdoezer bodem ligt nog veel meer verborgen, erfgoed waar de bewoners van Opperdoes ook trots op kunnen zijn.

In de jaren 80 van de vorige eeuw vond grootschalig archeologisch onderzoek plaats aan de Markerwaardweg in Opperdoes. De opgravingen leveren belangrijke kennis over het leven van boerengemeenschappen in de dynamische omgeving van West-Friesland in de late prehistorie.

Uit het onderzoek blijkt dat Opperdoes een zeer lange bewoningsgeschiedenis kent. Er werden uitgestrekte verkavelingen, veel greppels, huisplaatsen en structuren van kuilen en waterputten gevonden. Deze sporen en vondsten komen uit de Midden-Bronstijd (1700 v.Chr.) tot de Late IJzertijd (200 v. Chr.).

Oudste boerderijplattegrond uit West-Friesland

Zo werd in het zuidelijke deel van het opgravingsterrein van Opperdoes een huisplattegrond van

Onderkaken en tand van een bruine beer

een ruim 20 meter lange boerderij ontdekt van omstreeks 1700 v. Chr. Dit is de oudste boerderijplattegrond uit West-Friesland die tot nu toe gevonden is. In zo’n boerderij leefden bewoners en vee samen onder een dak. Door het aanleggen en lange tijd onderhouden van greppelsystemen om de boerderijen hielden de bewoners in het waterrijke Opperdoes hun huisplaatsen voldoende droog. Zo kon er zo’n 1500 jaar aansluitend geleefd worden in deze regio.

De bewoners leefden er van veeteelt en akkerbouw maar ook van de jacht. De veestapel bestond vooral uit runderen, er werden dan ook veel runderbotten gevonden. Als resten van de jacht werden geweifragmenten van hert, botten van eland en zelfs resten van een bruine beer gevonden.

Publicatie

De publicatie ‘Opperdoes, een geliefde plek. Oud onderzoek, nieuwe resultaten: bewoning in de Bronstijd en IJzertijd’ wordt uitgegeven door de provincie Noord-Holland in de reeks Noord-Hollandse Archeologische Publicaties van Archeologiemuseum Huis van Hilde.

De publicatie wordt op 9 oktober gepresenteerd in Huis van Hilde en is daarna voor iedereen te lezen, via onze website.