Bezoek Oekraïners bij Huis van Hilde

Op zondag, 14 juli bezocht een groep Oekraïense vluchtelingen uit de regio Haarlem-Zandvoort Huis van Hilde, via de organisatie Rasom (hetgeen ‘Samen’ betekent). Ze waren erg geïnteresseerd in de geschiedenis van het land en de provincie waar de al twee jaar wonen en waarmee deze mensen voor altijd een band zullen hebben en houden. Indrukwekkend was de snelheid waarmee de Oekraïense kinderen Nederlands leren.

Het grootste deel van de rondleiding werd simultaan vertaald door de 14-jarige Anastasiia, ze is hieronder rechts op foto te zien, naast haar landgenootjes Slava en Andrej.

Uitleg over migratie, de jager-verzamelaars, de komst van Romeinen, DNA-onderzoek, enz.: geen onderwerp was haar te machtig. Zij maakte alles in een handomdraai toegankelijk voor haar groep landgenoten. De Oekraïners waren lovend over Huis van Hilde en de hartelijke ontvangst. Een moment om even te vergeten dat hun land en hun woonplaatsen Kyiv, Zaporizha en Odesa zwaar onder vuur liggen door Russische raketten. Een groot succes en een fijne dag uit. Slava ukraini!