Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Sieraden uit alle tijden in Vondst van de Maand in Huis van Hilde

Ontdek wat voor sieraden vroeger werden gedragen in de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde

Het versieren van het lichaam is waarschijnlijk net zo oud als de mensheid zelf. De sieraden in de vitrine dateren van verschillende tijdperken. Zo komen ze uit o.a. het Neolithicum (5300 – 2000 v Chr.), de Bronstijd (2000 – 800 v Chr.), de Romeinse Tijd (12 v Chr. – 450 na Chr.) en de Nieuwe tijd (1500 – heden).

De prehistorische sieraden zijn veelal gemaakt van bot, steen of aardewerk, terwijl de Romeinen hun sieraden voornamelijk maakten van brons, goud of glas. Sieraden werden vaak gebruikt om aanzien, rijkdom en macht te vertonen. In de vitrines prijken sieraden van verschillende culturen, periodes en materialen.

Grafgiften

Sieraden zijn vooral gevonden in graven; ze zijn meegegeven als grafgift. Ook werden mensen vaak begraven met kleding en sieraden aan, waarbij het sieraad soms diende als gift voor in het hiernamaals of als offer voor een specifieke godheid. In de Bronstijd kregen vrouwen sieraden en accessoires mee in het graf, terwijl mannen dolken, bijlen, broches en soms zwaarden meekregen.

Dankzij de bijgiften in grafheuvels en graven kunnen wij deze sieraden nu opnieuw bewonderen!

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet