Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Tentoonstellingen

Verlengd t/m 13 september: tentoonstelling wAARDEvol over de bodem van Noord-Holland

wAARDEvol, de nieuwe tijdelijke tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan, de bedreiging en de bescherming van de bodem van Noord-Holland. Met historische kaarten, prenten en foto’s uit de Provinciale Atlas Noord-Holland wordt een ode gebracht aan de nog zichtbare aardkundige monumenten van de provincie. Met een spectaculaire installatie, de ‘augmented reality sandbox’ -een primeur voor Nederland- kun je zelf direct ervaren wat de gevolgen zijn van ingrepen in het landschap.

De ontwikkeling van het landschap

Tienduizend jaar geleden zag Noord-Holland er heel anders uit dan nu. Onder invloed van krachten als wind, water, ijs en getijden was er een natuurlijk landschap ontstaan. Landschapselementen als stuwwallen, duinen en strandwallen vertellen over het ontstaan van het landschap in de provincie en worden daarom ‘aardkundige waarden’ genoemd. Sinds de middeleeuwen is het natuurlijke landschap sterk veranderd en aangetast door menselijk ingrijpen. Op sommige plaatsen is het zelfs helemaal verdwenen. Om verdere bedreiging tegen te gaan, is een aantal bijzondere landschapselementen aangewezen als aardkundig monument. Dit zijn bijvoorbeeld het stuwwallengebied van het Gooi, het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de strandwal bij Spaarnwoude. Een korte film maakt duidelijk wat aardkundige monumenten zijn en waarom ze beschermd moeten worden; klik hier om de film te bekijken.

NL-HlmNHA_53500061

Prenten, kaarten en foto’s

In de tentoonstelling zijn bijzondere prenten, tekeningen en kaarten uit de historische collectie van de Provincie Noord-Holland te zien: een ingekleurde ets van het turfsteken in Amstelveen (1665), een tekening van Hendrick de Leth van de ‘Hooghe Berg’ op Texel (1727) en een aquarel van Cornelis van Noorde van de zandafgraving bij Kraantje Lek (1773) bijvoorbeeld. Ook zijn er aardkundige monumenten anno nu te bewonderen, op een speciale fotoserie van Paul Paris.

Prent klein, Zandafgraving bij Kraantje Lek in Overveen (1773), Cornelis van Noorde

Verander zelf het landschap!

Bezoekers kunnen ook zelf ervaren wat er gebeurt als er iets in het landschap verandert. In de ‘augmented reality sandbox’, een primeur voor Nederland, kun je zelf veranderingen in het landschap simuleren. De gevolgen voor het land en water worden direct zichtbaar. Klik hier om de sandbox in werking te zien.

kinderen in de augmented reality sandbox

Een ander voorbeeld van de werking van zo’n augmented reality sandbox is te vinden op YouTube: klik hier.

De tentoonstelling is een samenwerking van de Provincie Noord-Holland, het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde.

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet